Upis na Državnom univerzitetu počinje 21.juna

Maturantima je do početka prijavljivanja za polaganje prijemnih ispita na fakultetima ostalo još nekoliko dana.  Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, predaja dokumenata počeće 21. juna, a u novoj generaciji ima mesta za preko hiljadu studenata.

Vlada Srbije usvojila je kvote za upis na budžetske studije, prema kojima će ove godine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru moći da se upiše 755 brucoša, a uz njih će na samofinansiranju biti mesta za još 305 studenata.

Prema upisnom kalendaru, kandidati prijave podnose od 21. do 23. juna. Prijemne ispite budući brucoši polagaće 30. juna i 1. jula, dok će 5. jula biti objavljena konačna rang lista. Od 10. do 14. jula treba da se završi upis.

Jedno od glavnih pitanja za kandidate i njihove roditelje je – koliko košta školarina za samofinansirajuće studente. Školarina je ista kao i ranijih godina i zavisno od studijskog programa, iznosi 50.000, odnosno 60.000 dinara. Ono što je takođe nepromenjeno je i činjenica da su svi studijski programi akreditovani, a u odnosu na raniji period, promena ima kada je u pitanju njihov broj i struktura .

U skladu sa akcionim planom Vlade Srbije da se poveća broj studenata u oblasti informacionih tehnologija, Ministarstvo prosvete je  prihvatilo  predlog Državnog univerziteta  da se budžetske kvote na studijskim programima: Računarska tehnika i Matematika i informatika, povećaju. Ove godine uvode se i dva nova studijska programa: Poslovna informatika i Softversko inženjerstvo, gde će biti upisano po 40 budžetskih studenata.

Na jesen će, prema odluci Senata Državnog univerziteta, u Sjenici biti dislociran Departman za biotehničke nauke, gde će početi i nastava za brucoše  Agronomije i Prehrambene tehnologije. S obzorom da u Sjenici postoje  savremene labaratorije za analizu kvaliteta mleka, mlečnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda,  postoje svi neophodni uslovi za kvalitetnu nastavu. U skladu sa sporazumom Ministarstva prosvete, ove visokoškolske ustanove i opštine Sjenica, u tom gradu biće izgrađen objekat za potrebe Državnog univerziteta.

Izvor: DUNP

 https://www.youtube.com/watch?v=bZJ68tMvdEA
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO