UNS i NUNS žestoko protiv Ugljanina zbog zabrane novinarima da izveštavaju iz BNV!

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog današnjeg odbijanja zaposlenih u Bošnjačkom nacionalnom veću da puste na događaj novinarsku ekipu Regionalne RTV Novi Pazar.

Kako je UNS-u rekao urednik u RTV Novi Pazar Zoran Maksimović ekipa ove televizije sprečena je da izveštava o susretu zamenika ambasadora 16 zemalja Evropske Unije predvođenih zamenikom šefa Delegacije EU u Srbiji Oskarom Benediktom sa Sulejmanom Ugljaninom, predsednikom Bošnjačkog nacionalnog veća.

Na poziv Evropskog Progresa, organizatora brojnih događaja koji se tiču ove posete, ekipa regionalne RTV Novi Pazar uputila se da zabeleži i sastanak u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Međutim, našoj ekipi, novinaru Arminu Šaljići i snimatelju Hajrudinu Ličini, od strane uposlenih u Vijeću nije dozvoljeno da uđe u prostorije i zabeleži sastanak. Regionalna Radio-televizija Novi Pazar je uredno najavila sve događaje, pa i susret sa Ugljaninom u informativnim emisijama prethodnih dana.

UNS smatra da je zabranjivanje ulaska novinarima na javni događaj i njihovo onemogućavanje da obave prefesionalni zadatak neprihvatljivo ponašanje i kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima.

NUNS: Sramna diskriminacija RTV Novi Pazar pred stranim diplomatama

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas to što je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) zabranilo ekipi Radio-televizije Novi Pazar da izveštava sa sastanka u BNV, kojem su prisustvovali diplomatski predstavnici 16 zemalja Evropske unije

“Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog zabrane ekipi Radio-televizije Novi Pazar da izveštava sa današnjeg sastanka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću kojem su prisustvovali diplomatski predstavnici 16 zemalja Evropske unije”, navedeno je u saopštenju.

NUNS zahteva da odgovorni za ovaj sramni postupak snose posledice za cenzorsko ponašanje koje je zabranjeno domaćim i međunarodnim normama.

“Posebno je neshvatljivo, sramotno i štetno da se ovakvi skandali prave povodom izuzetno važnog skupa kojem prisustvuju visoki diplomatski predstavnici stranih država”, navodi NUNS.

U Novom Pazaru danas boravi 16 zamenika ambasadora Evropske unije, koje predvodi zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt. Na poziv Evropskog progresa, organizatora ove posete, ekipa regionalne RTV Novi Pazar nameravala je da zabeleži i sastanak diplomata sa predsednikom u Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmanom Ugljaninom. Međutim, ekipi ove regionalne medijske kuće zaposleni u BNV nisu dozvolili da uđu u prostorije i izveštavaju sa skupa.

Novinaru Arminu Šaljuću i snimatelju Hajrudinu Ličini bez ikakvog objašnjenja u BNV zabranili su ulazak na sastanak sa stranim diplomatama na koji je RTV Novi Pazar uredno pozvana.

Ostalim novinarima snimanje je najnormalnije omogućeno.

Ovo, na žalost, nije prvi put Ugljanin diskriminiše novinare RTV Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO