Univerzitet u Sarajevu dodelio univerzitetska priznanja „Nagrada za mir i progres“

NOVI PAZAR – Povodom odluke Senata Univerziteta u Sarajevu da se Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Gradu Novom Pazaru, Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar, dr. Aneli Halilović Šemsović i dr. Šefadilu Spahiću dodeli univerzitetsko priznanje Nagrada za mir i progres, danas je na Univerzitetu u Sarajevu upriličena svečanost uručenja priznanja.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je naglasio da je današnja svečanost prilika i privilegija da zajedno proslavimo i obeležimo delo solidarnosti i humanizma, što je od izuzetnog značaja u ovom trenutku kada, na žalost, gotovo svakodnevno, i globalno i lokalno, svedočimo ljudskom delovanju kojem nedostaju ovi temeljni civilizacijski principi.

Univerzitet u Sarajevu dodelom univerzitetskog priznanja Nagrada za mir i progress izražava zahvalnost na doprinosu Republike Srbije i nagrađenih institucija i pojedinaca u izuzetnom humanističkom i zdravstvenom programu koji je omogućio vakcinisanje članova i članica naše akademske zajednice, nastavnica i nastavnika, asistentica i asistenata, studentica i studenata, i nenastavnog osoblja, u nepovoljnim uslovima pandemije Covid-19.

Odluku o dodeli univerzitetskih priznanja dobro je Senat Univerziteta u Sarajevu jednoglasno na 43. redovnoj sednici održanoj 24. novembra 2021. godine.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj uručio je univerzitetska priznanja Nagrada za mir i progres sledećim institucijama i pojedincima:

Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, u čije ime je nagradu preuzeo državni sekretar Ministarstva dr. Mirsad Đerlek, Gradu Novom Pazaru, u čije ime je nagradu preuzeo gradonačelnik Nihat Biševac, Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar, u čije ime je nagradu preuzeo direktor dr Šefadil Spahić i dr Anela Halilović Šemsović, predsednici Skupštine Grada Novog Pazara.

Dr. Anela Halilović Šemsović, predsednica Skupštine Grada Novog Pazara, istakla je da je vakcinacija građana BiH u Srbiji odličan primer prekogranične saradnje i pokazatelj jakih veza koje postoje između Sandžaka i Novog Pazara i Sarajeva i uopšte BiH.

“Sretna sam što smo bili u prilici odgovoriti takvom zahtevu i nadam se da će se takva saradnja produbljivati i proširivati”, kazala je dr. Halilović Šemsović.

Gradonačelnik Novog Pazara gospodin Nihat Biševac zahvalio se Univerzitetu u Sarajevu i rektoru Škrijelju na uručenju priznanja.

“Drago mi je što smo imali priliku kao zemlja i grad da izađemo u susret i da omogućimo građanima BiH i akademskoj zajednici Univerziteta u Sarajevu da se vakcinišu u Novom Pazaru i Srbiji, jer znamo da je u to vreme bila nestašica vakcina u BiH. Ujedno bih da iskoristim priliku da se zahvalim i građanima BiH na solidarnosti koju su pokazali tokom pandemije u našem gradu gde su pružili materijalna i podrška u medicinskom osoblju kada je bilo najteže. Pokazana solidarnost u regiji tokom pandemije je veoma pozitivna”, kazao je Biševac.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO