UN: Provladine snage ubijaju po Alepu, evakuacija odložena

371

UN je objavio da provladine snage ulaze u domove civila u istočnom Alepu i ubijaju ih na licu mesta, uključujući žene i decu. Iako je evakuacija istočnog Alepa, koji su do juče držali pobunjenici, trebala da krene jutros, ona bi mogla da bude odložena do sutra, javlja Rojters.

Portparol UN je izjavio kako deluje da je došlo do potpunog raspada čovečnosti u Alepu.

Juče je objavljeno da je došlo do prekida vatre u istočnom Alepu, i da sirijska vojska kontroliše ovaj deo grada. Objavljeno je da su pobunjenička snage pristale da obustave vatru i povuku se iz grada nakon godina borbi i meseci žestokih bombardovanja i opsade.

Zvaničnici pobunjeničkih snaga objavili da će njihovi borci i civili, koji su zatočeni u istočnom Alepu, napustiti grad i otići u područja pod kontrolom opozicije koja se nalaze zapadno od tog grada.

Borbe u Alepu utihnule su u utorak uveče, javili su Rojtersovi reporteri, a Turska je najavila da će postaviti šatorski grad za prihvat do 80 hiljada izbeglica iz tog sirijskog grada.

Iako je evakuacija istočnog Alepa trebalo da krene jutros, deluje se da bi mogla biti odgođena do sutra, javlja Reuters. Još uvek nije poznato zbog čega se evakuacija odlaže, ali pobunjenici za zastoj optužuju snage odane Bašaru al Asadu.

Rusija, glavna saveznica sirijskog predsednika Bašara al-Asada, je juče potvrdila prestanak vojnog delovanja u istočnom Alepu, i poručila da su sirijske snage preuzele kontrolu nad celim područjem Alepa. Na snazi je prekid vatre u čijem su dogovaranju učestvovala Rusija.

S druge strane, SAD su pozvale da se međunarodnim posmatračima omogući pristup Alepu kako bi nadgledali evakuaciju civila dok iz tog grada stižu izveštaji o pogubljenjima koje izvršavaju snage sirijske vlade.

izvor: N1