Umjetnica Paša Gicić Zekić na simpozijumu UNESCO klase u Kairu

Akademski slikari iz celog sveta, još jednom su se u okviru ‘’World Federation of Zevras Art Club,, simpozijuma okupili u starom Misiru, koji je riznica umetnickog stvaranja.Ove godine Srbiju je predstavljala akademska slikarka Paša Gicić Zekić , koja je minulih dana stvarala i izlagala zajedno sa 20 kolega iz celog sveta.
Umetnički simpozijum u organizaciji ,,Club for UNESCO for Art and Letters of Achaia ,, je slikarska kolonija stara dve decenije koja se ove godine održava pod senkama piramida.
Paša Gicić Zekić priča da su egipatske umetnice i umetnici svesni da potiču iz zemlje koja tradicionalno daje najbolje od umetnosti i da podsvesno održavaju kontinuitet iz doba oslikavanja zidova piramida, te da je to njihov največi potencijal.
,, Kao asistentica na predmetima Slikarstvo i Zidno slikarstvo posebno sam bila zainteresivana za drevne tehnike oslikavanja, kojima su baratali umetnici iz doba faraona. Ovo je bila dragocena prilika za nas, umetnike iz Evrope da se upoznamo sa nekim prastarim tehnikama koje u Kairu i Gizi i dalje žive. Proteklih dana stvarali smo dela modernim jezikom slikarstva, ali u nadi da će poput stvaralaštva Kleopatrinih umetnika živeti večno, što je naravno nemoguće,, šaljivo je rekla Paša Gicić Zekić.
Umetnici sa različitih meridijana u modernim ateljeima i ateljeima pod otvorenim nebom, sa kojih pogledi dopiru do Nila i Doline piramida, stvarali su dela inspirisana javom i maštom, govori Paša, uverena da je stvarati umetničko delo u Egiptu poput oživljavanja sna.
,, Uslovi za rad, koje nam je organizator omogućio, bili su gotovo nestvarno dobri. Simpozijum je opravdao moja očekivanja. Na kraju smo se svi predstavili svojim radovima.
Pehar, medalja i priznanja laskaju, ali u poređenju sa ovim gradom, jedva da su vredni pažnje. Pažnja svih nas bila je usmerena ka ovoj civilizaciji koja odiše islamom, a koja je stara više milenijuma. Koristila sam vreme da se što duže zadržim u piramidama Gize, da se saživim sa neverovarnom energijom, da uživam kod ostataka hramova uz Nil… ovaj Simpozijum je ustvari putovanje u prošlost iz mašte… mislim da će ova inspiracija izroditi ciklus dobrih slika u budućnosti,, zaključila je Gicićeva.
Pored kreativnog rada, naglašava umetnica, ovakvi događaji su često veza za nove poslovne prilike, a ova kolonija doneće Srbiji, Novom Pazaru i Paši Gicič Zekić predstavništvo jedne od najvećih umetničkih organizacija.
Paša Gicić Zekić je doktorant, profesor likovne umetnosti u Ekonomskoj skoli i asistent na predmetima Slikaratvo i Zidno slikarstvo na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, na kojem je završila i master studije.
Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i svetu. U svom ateljeu ,,Pasa Casa d’ Arte,, u Novom Pazaru, pored slikanja bavi se i izradom vitraža i oslikanog stakla.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO