Umesto leka, pojedite bananu: Za šta je sve dobra?

699

Banane sadrže mnogo vlakana i različite vrste šećera – mnogo više od bilo kojeg drugog voća.

Ovo neverovatno voće može da vam pruži veliku količinu energije, a u nekim slučajevima deluje bolje od tableta. Zato ne morate nikada biti u dilemi oko banana.

Banane su superhrana koja je vrlo korisna za naš organizam.

Za šta se sve preporučuje konzumacija banana?

Visok krvni pritisak
Nedostatak kalijuma i prekomerna konzumacija soli može da ima izuzetno negativne posledice na naše telo, posebno na krvni pritisak. Jedna banana sadrži 460 mg kalijuma i 1 mg natrijuma. Dakle, poželjno je konzumirati jednu bananu ujutru i tako održavati normalan nivo krvnog pritiska. Banane su zapravo bogat izvor kalijuma, koji pomaže i za normalan rad srca.

Depresija
Banane takođe pomažu kod depresije zbog prisutnosti triptofana koji podstiče izlučivanje hormona sreće – serotonina. Sve što treba da uradite kako bi poboljšali svoje raspoloženje u nekoliko minuta je da pojedete bananu. Osećaćete se mirno i imati osećaj zadovoljstva.

Stres
Stres može da smanji nivo kalijuma, a to može da ima negativno dejstvo na metabolizam. Budući da nas banane snabdevaju kalijumom, u stresnim situacijama su više nego poželjne. Kalijum će ubrzati probavu, ali i regulisati količinu vode u telu i na taj način poboljšati rad srca.

Probava
Banane sadrže mnogo hranljivih vlakana i pektin – materiju koja pomaže kod detoksikacije i pospešuje probavu. Banane takođe smanjuju nadutost, a jednako dobro deluju kod zatvora i proliva. Takođe mogu da spreče i gorušicu.

PMS
Banane sadrže mnogo vitamina B6 koji su vrlo korisni za vreme PMS-a. Vitamin B olakšava predmenstrualne simptome i pomaže u smanjenju bolova u stomaku i poboljšanju raspoloženja.

izvor: B92