Umanjienje računa za struju

Novi Pazar – Vlada Republike Srbije 1. januara 2016. godine donela je uredbu o energetski zaštićenom kupcu, i veliki broj građana u našem gradu ostvario je to pravo istako je rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Azem Hajrdarević. Prema njegovim rečima, postoje određeni uslovi za umanjenje računa za električnu energiju i svi koji na vreme podnesu zahteve ostavriće to pravo.

Da bi korisnici koji podnesu zahtev ostvarili pravo da budu energetski zaštićen kupc, najlakše je ako su već korisnici jedne od tri kategorije. Odnosno ako su korisnici dečijeg dodatka, socijalne pomoći ili ona lica sa niskim primanjima, istakao je rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Azem Hajrdarević.

„Ukoliko jednom domaćinstvu bude umanjeno 200 kilovata struje na mesečnom nivou, on šestoipostruko od toga ne bi smeo potrošiti, i u tom slučaju račun za struju neće biti umanjen. Ukoliko je manje od šestoipostruke potrošnje a veća potrošnja od četiri puta onda se polovina od ovog broja kilovata umanji. Naravno, što manja potrošnja veće je umanjenje računa za struju“, kazao je Hajdarević .

Postupak za podnošenje zahteva je jednostavan za one koji su već bili korisnici a malo zahtevniji za one koji prvi put podnose zahtev.

„Treba se doneti ceo račun za struju sa svim validnim podacima koji su nam potrebni, lična karta na koga se vodi broilo, zatim nekoliko dokumenata koji se ovde potpisuju. Za treću kategoriju lica je postupak nešto zahtevniji jer se nije pre vodio postupak o umanjenju račina za električnu energiju“, rekao je Hajdarević.

Ukoliko je rešenje izdato na osnovu dečijeg dodatka ili podnosioca socijalne pomoći onda i rešenje o umanjenju računa za električnu energiju traje prema njihovim terminima dok je za treću kategoriju lica koja ne ostvaruju pravo na dečiji dodatak ili socijalnu pomoć rešenje izdato na godinu dana. Građani to od prilike znaju ali često ne dođu na vreme i ne obnove zahteve, dodaje Hajdarević. On kaže da je u toku prošle godine ovo pravo ostvarilo oko 4500 građana a mnogo više je onih koji su to pravo ostvarili za mesec ili dva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO