Naslovna Featured Istaknuto Ulaz u Grčku i sa ruskom i kineskom vakcinom, sezona počinje 14....

Ulaz u Grčku i sa ruskom i kineskom vakcinom, sezona počinje 14. maja

ulaz-u-grcku-i-sa-ruskom-i-kineskom-vakcinom,-sezona-pocinje-14.-maja

Sve vakcine će biti prihvaćene za ulazak u Grčku i oni koji su imunizovani biće usmereni u zelenu traku na granici, čime bi se gužve smanjile. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test ili antigenski test. Ministar turizma Grčke Haris Teoharis, koji je u poseti Beogradu, i srpska ministarka Tatjana Matić naveli su da kada se kaže da će biti prihvaćene sve vakcine, misli se i na kinesku i rusku, pored onih koje su već prihvaćene u Evropskoj Uniji. Turistička sezona kreće 14. maja, odnosno tada se otvaraju granice”, rekao je Teoharis.

Postoji mogućnost da zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, budu uključene u naš pilot projekat gde ćemo možda pustiti njihove turiste i u aprilu. Ali to zavisi od zdravstvene situacije, dodao je Teoharis.

Za decu stariju od 10 godina biće obavezan PCR test, dok za mlađe nije potreban.

Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i Teoharis potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije.

Prema rečima ministarke turizma Srbije cilj je da se građanima Srbije omogući ulazak u Grčku i da se međusobno priznaju digitalni sertifikati i naglasila je da se nada će to uskoro I da se dogodi, odnosno da će turisti iz Srbije uskoro moći da uđu u Grčku.

Ministar turizma Grčke istakao je da se Srbija i Grčka zajedno bore da se turistička industrija što pre povrati i ovaj potpis, prema njegovim rečima, potpis je prijateljstva.

Dogovor koji je najavljen, u dogovoru sa premijerom Grčke, jeste da ćemo uspeti da dođemo do jedinstvenog uverenja koje će moći da potvrdi da li je neko vakcinisan i negativan na virus.

„Naše zemlje uspele su da ostvare uspehe u pogledu imunizacije, ali moram da istaknem da je Srbija imala više uspeha od nas“, istakao je ministar Teoharis.

U Grčkoj će turistički radnici biti vakcinisani nakon prioritetnih grupa, u maju, pre otvaranja granica.

Izvor i foto: N1

Exit mobile version