Ulaganja u smanjenje aerozagađenja

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović  i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac su sa svojim saradnicima obišli i sportsko-sajamsku ustanovu “Pendik”, u kojoj će zahvaljujući sredstvima Ministarstva i Grada biti zamenjen kotao za grejanje, koji je do sada koristio ekološki neprihvaljive derivate. Najavljen je i projekat koji će smenjiti aerozaganjenje u Novom Pazaru.

Kotao, koji je ugljem grejao sportsko-sajamsku ustanovu “Pendik” je ugrađen 2012. godine. Čvrsto gorivo koje je korišćeno izazivalo je velika zagađenja, što je smetalo i sportistima na rekreacionom centru, ali i stanovnicima u obližnjim naseljima.  Dva manja kotla biće ugrađena i rešen problem.

Do kraja meseca biće potpisan ugovor sa izvođačima radova, čija je vrednost  preko 5 miliona dinara. Nešto više od 3 miliona obezbedilo je Ministarstvo, a ostalo Grad Novi Pazar.

Ministarstvo će  sufinansirati i projekat smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji Grada Novog Pazara, odnosno zamenu ložišta u individidualnim domaćinstvima na čvrsto gorivo ugradnjom kotlova na pelet . Ukupna sredstva iznose  preko 6 miliona dinara, a obezbeđena su u saradnji Grada Novog Pazara i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Novi Pazar je posebno poslednje zime imao velike probleme sa zagađenim vazduhom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO