Uklonjene tuje sa Bedema

Novi Pazar – Po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, danas su uklonjene tuje sa severnog bastiona Novopazrske tvrđave. Radovi na uređenju Bedema, koji su počeli prošle nedelje, zapravo označavaju početak rekonstrukcije jednog od najznačajnijih spomenika kulture u Novom Pazaru.

 

 
Radnici Javnog komunalnog preduzeća Gradska čistoća angažovani su na uređenju i raščišćavanju Novopazarske tvrđave još od prošle nedelje, a danas su uklonjene tuje sa severnog bastiona, koje su, prema rečima direktora JKP ‘'Gradska čistoća” Emina Omerovića, predstavljale potencijalnu opasnost za zidine bedema.
‘’Te tuje su porasle, podivljale I narušavaju ambijent, ali I ugrožavaju zidine Bedema’’, kaže Omerović. On ističe da je neke rasade uzeo predhodni zakupac, a da će one koje se ne mogu presaditi biti uklonjene.
Kako ističe rukovodilac Radne jedinice Zelenilo, uklanjanje tuja ni u kom slučaju ne predstavlja udar na ekologiju, jer će se, naglašava, kvalitetan rasad na najbolji način iskoristiti.
Kako je najavljeno uklanjanje tuja trebalo je da bude završeno u toku dana, a od sutra pa do kraja nedelje, nastavljaju se ostali radovi na raščišćavanju korova, šiblja i ostataka montažnog ugostiteljskog objekta, a sve sa ciljem da se obezbede uslovi za renoviranje i adaptaciju Novopazarske tvrđave.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO