Naslovna Sandžak Novi Pazar Uklanjanje nelegalno postavljenih tezgi

Uklanjanje nelegalno postavljenih tezgi

Novi Pazar – Nelegalno postavljene tezge koje su bile na gradskom keju u centru grada uklonjene su dok su tezge duž ulice koja vodi ka pijaci telima štitli prodavci. Uklanjanje tezgi zatražili su vlasnici butika naspram kojih prodavci prodaju nelegalno i ne plaćaju nikakve poreze.

Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Mensur Bulić tvrdi da su vanpijačni prodavci nekoliko puta u poslednjih godinu dana obavešteni o tome da treba da se obrate nadležnima u JKP „Gradska čistoća“ koja će im obezbediti legalno mesto za prodaju.

Poslednje pismeno obaveštenje su dobili pre nedelju dana, kada im je i najavljeno da će im tezgde danas biti uklonjene. Prodavci treba da znaju da je vanpijačna prodaja nezakonita i da uzrokuje mnoge probleme. Ovo je način da suzbijemo sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, ali i da nam grad bude lepši i čistiji – rekao je Bulić.

 

Oko 60 prodavaca telima je štitilo mesta gde godinama zarađuju za život, od kojih mnogi tvrde da im je to jedini prihod koji ostvaruje njihova porodica.

Jedan od prodavaca Nihad Muratović kaže da su oni svesni činjenice da nelegalno prodaju robu na pijaci, ali da od nadležnih očekuju da im „progledaju kroz prste“ zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze.

– Dok neka firma ne oživi, dok se neko od nas ne zaposli treba da nas ostave ovde. Ostajemo do daljnjeg ovde, ne idemo kući večeras, ovo je naš jedini radni prostor koji imamo i odakle hranimo decu – kaže Muratović.

Direktor “Čistoće” Hivzo Škrijelj ističe da ovo preduzeće, koje gazduje pijacama, ima slobodnih mesta na zelenoj i velikoj robnoj pijaci.

 – Prodavci ne treba da strahuju da će ostati bez prodajnog mesta, jer imamo više solucija, samo hoćemo da sve uključimo u legalne tokove prodaje – rekao je Škrijelj.

Borba protiv nelegalne vanpijačne prodaje traje dugi niz godina u Novom Pazaru, a ovoga puta su je pokrenuli legalni zakupci tezgi na pijaci.

 

Exit mobile version