Naslovna Featured Istaknuto Ukinuta vanredna situacija na teritoriji grada Novog Pazara, apel građanima da poštuju...

Ukinuta vanredna situacija na teritoriji grada Novog Pazara, apel građanima da poštuju preporuke Vlade

Nakon šezdeset pet dana od proglašenja, ukinuta je vanredna situacija u Novom Pazaru, odlučeno je danas, na drugoj redovnoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Iako epidemija virusa Covid 19, zbog koga je vanredna sitacija i uvedena, još uvek traje i u svetu i kod nas, epidemiološka slika u Novom Pazaru se, prema proceni struke, polako smiruje.
„Nadam se da nas očekuje gašenja virusa. Za nama su izuzetno teški dani u toku kojih smo imali cilj da zaštitimo život i zdravlje naših građana, svakog čoveka pojedinačno. To što smo za mesec dana imali šest registrovanih slučajeva novozaraženih virusom, potvrđuje da se stvari smiruju, ali apelujemo na građane da se i dalje u potpunosti pridžavaju preporuka Vlade Srbije, da vode računa o neophodnoj distanci, koriste zaštitna sredstva, pre svega maske i rukavice, vodeći računa o higijeni i dezinfekciji“, kazao je direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić.

„Molimo sugrađane da poslušaju savet medicinske struke i da se tokom predstojećeg Bajrama ne opuste, da ne zaborave na brojku od 98 lica zaraženih virusom, od čega smo imali i tri infekcije sa smrtnim ishodom“, poručio je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Poziv sugrađanima da tokom bajramskih dana vode računa o ličnom izdravlju ljudi oko sebe i da se ne okupljaju putio je i gradonačelnik Nihat Biševac.

„Zamolio bih sugrađane da budu oprezni, da odgovornošću i poštovanjem preopruka štite sebe i druge. Ovom prilkom želim da zahvalim svima koji su doprineli da prebrodimo tešku situaciju. Pre svega zahvalnost lekarima, koji su doprinos dali sa prve linije fronta i koji će to činiti i dalje, jer epidemija traje. Naši privrednici iz Novog Pazara i dojadpore su kao i mnogo puta do sada položili ispit solidarnosti. Sve kapacitete stavili su na raspolaganje ustanovama. Ne zaboravimo volontere, humanitarne organizacije koje su zahvaljujući dobroj međusobnoj saradnji i koordinaciji Call centara radile kao jedna. Prvi smo formirali Call centar, Covid bolnicu. Ne treba zaboraviti ni doprinos javnih preduzeća. Nastojali smo da uprkos vanrednom stanju sve normalno funkcioniše i sada mogu reći da smo adekvatno odgovorili zadatku u želji da sa što manje posledica izađemo iz teške situacije ”, rekao je gradonačelnik Biševac.
Prema rečima Nasera Crnovršanina, rukovodioca Odeljenja za vanredne situacije odluke na lokalnom nivou su donošene u skladu sa merama Vlade i procenom stanja na terenu.
“Svi zajedno položili smo jedan ozbiljan ispit. Da bude tako, Grad je preduzeo sve što je mogao i uložio izuzetno značajna finansijska sredstva. Aktivno smo radili na svi poljima, od dezinfekcije javnih površina do osnivanja privremene Covid bolnice, do čega je došlo na inicijativu potpredsednika Vlade i ministra Rasima Ljajića”, kazao je Crnovršanin.

Na sednici Gradskog štaba usvojena je, između ostalog i odluka da se zarad bezbednosti osnovaca i srednjoškolca koji u narednom period polažu maturske ili popravne ispite, obezbedi 4000 zaštitnih maski i isto toliko pari rukavica.

Exit mobile version