Ukidanje treće smene u “Fiatu” veliki udar na privredu grada Kragujevca – Posao neizvestan za najmanje 700 radnika

2091

Sudeći prema najavama koje stižu iz Kragujevca, bez posla bi moglo da ostane nekoliko stotina ljudi, a budžet tog grada bez oko 10 do 15 miliona dinara mesečno, koliko iznose prihodi od poreza na zarade radnika te fabrike.
Kompanija “Fiat Chrysler automobili Srbija” ukida jednu od tri smene zbog smanjene tražnje vozila i već posle odmora u avgustu rad u fabrici će biti organizovan u dve smene. Kako je iz FCA-a saopšteno 14. juna, posle sastanka rukovodstva kompanije sa predstavnicima Sindikata, radi se i “na smanjenju radne snage kroz dobrovoljne odlaske zaposlenih”.

Kako “eKapija” saznaje iz nezvaničnih izvora u Kragujevcu, bez posla bi moglo da ostane oko 700 radnika u “Fiatu” od preko 3.000 koliko je sada zaposleno. Očekuje se da bi i među kooperantskim firmama radnu knjižicu moglo da dobije nazad takođe toliko, oko 700 ljudi. Procena je i da bi, bez uhlebljenja ostali radnici sa linija, dok menadžment ostaje isti, dodaje naš izvor.

Sve bi trebalo da bude poznato do 1. avgusta, kada kreće kolektivni odmor. Za početak se zna da će biti ponuđen socijalni program, tačnije otpremnine po godini staža, “pa ko se prijavi”. Nakontoga, radnici bi mogli biti otpušteni i to prema oceni koju je svaki radnik stekao u poslednje tri godine.

– U skladu sa zahtevima tržišta, kompanija je spremna da prilagodi svoje proizvodne kapacitete sprovođenjem strukturalnih promena u organizaciji fabrike, prebacujući proizvodnju iz tri u dve proizvodne smene – navodi se u saopštenju FCA-a sa sastanka na kome je razmotrena trenutna situacija na evropskom tržištu automobila.

U saradnji sa sindikatima, dodaje se dalje, kompanija radi na dobrovoljnim odlascima, koji bi se odmah realizovali. Ovo je, kako se navodi, u cilju minimiziranja socijalnog uticaja na zaposlene. Reorganizacija neće uticati na kontinuitet u poslovanju, dobre performanse kompanije, kao i na nivo volumena i konsolidovano liderstvo u izvozu kompanije “FCA Srbija”, dodaju u saopštenju.

Udar na gradski budžet

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić kaže za “eKapiju” da je vest iz “Fiata” najgora koju je čuo za godinu i po dana koliko je na toj funkciji.

– Nažalost, tako nešto smo i očekivali. U poslednje dve godine se govori o tome i zaposleni u “Fiat”-u najbolje znaju koliko su pauza pravili u poslovanju, kada je isključivana po jedna smena, kada su bili i po tri, četiri dana na nekakvoj vrsti prinudnog odmora zato što nije bilo dovoljno posla, zapravo nije bilo dovoljno prodaje – rekao je Nikolić.

Gradonačelnik je naveo da je stanje na tržištu takvo da je slaba potražnja za model automobila koji se proizvodi u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, ukidanje treće smene pogodiće ne samo zaposlene u fabrici FCA koji ostaju bez posla i njihove porodice, nego i budžet Grada Kragujevca, koji će funkcionisati sa 10-15 miliona dinara manje na mesečnom nivou.

– Naš cilj je da u budućnosti dovedemo puno malih investitora u Grad, čime ćemo smanjiti opasnost od toga da zbog promene načina poslovanja jednog investitora veliki broj ljudi ostane bez posla, ali to je strategija kojom ćemo se baviti čim budemo stavili u pogon novu industrijsku zonu – rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić u izjavi za “eKapiju”.

Sindikat

Predsednik sindikata FCA u Kragujevcu Zoran Marković ocenio je da je sindikat primio “tešku” vest od menadžmenta, ali da nije iznenađen, jer je poznato da je pad tražnje vozila na svetskim tržištima.

– Mi smo, međutim, očekivali da još mnogo ranije reaguje Vlada kao vlasnik 33% kapitala u FCA, odnosno premijer Aleksandar Vučić koga smo 24 meseca pozivali da se uključi u razgovore sa rukovodstvom kompanije, što se nije dogodilo – rekao je Marković.
Kako je rekao predsednik sindikata FCA u Kragujevcu u poslednje dve godine bilo je pauza u radu, zbog problema sa dobavljačima ili smanjene tražnje, ali “ovo sada je najozbiljniji problem za njih”.

Vlada još bez stava

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je danas da u Vladi još nije razgovarano o najavljenom ukidanju treće smene u “Fiat”-ovoj fabrici automobila u Kragujevcu i otpuštanju radnika.

– Time se za sada bavi Ministarstvo privrede – kratko je odgovorila Udovički na pitanje novinara u Kragujevcu šta će Vlada Srbije preduzeti kao vlasnik 33% kapitala u italijansko -srpskoj kompaniji “Fiat Chrysler automobili Srbija”.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas povodom odluke “Fiat”-a da ne postoje nikakvi problemi sa strane države i da je Srbija poštovala sve dogovore i rokove.

– Nisam u potpunosti informisana o najavi “Fiat”-a i to je pitanje za Ministarstvo privrede, ali ako je to tačno – to nikako ne može biti zato što Srbija nema uslove ili nije pogodno tle za investicije ili što postoji bilo kakav problem sa naše strane – istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da se tu verovatno radi o problemima funkcionisanja “Fiata” i eventualno njihovih finansijskih problema.

Automobilski klaster optimističan

Igor Vijatov, direktor Automobilskog klastera Srbija, kaže za naš portal da je novonastala situacija u “Fiat”-u loša vest za kooperante, kao i privredu naše zemlje u celosti, ali se ipak nada da će italijanski proizvođač automobila promeniti odluku.

– Potrebno je da sačekamo i da vidimo da li će se to zaista i desiti. Verujem da će se situacija promeniti. Svake godine tokom leta dođe do pada prodaje automobila, a samim tim i do smanjenja posla za proizvođače. Takva situacija nije samo u Srbiji, već u celom svetu. Ostaje nam da se nadamo da će FAS pokrenuti proizvodnju drugog modela – kaže Vijatov i dodaje da, ako ne bude tako, smanjeni kapaciteti Fiata će značajno uticati na poslovanje proizvođača delova, kao i ostalih kooperanata.

izvor: eKapija