Naslovna Vijesti Svijet Ujedinjene nacije traže da se okonča pritvor Asanžu

Ujedinjene nacije traže da se okonča pritvor Asanžu

Radna grupa Ujedinjenih nacija saopštila je da su Velika Britanija i Švedska proizvoljno pritvorile osnivača portala Vikiliks Džulijana Asanža, koji nije napustio ambasadu Ekvadora u Londonu od decembra 2010. godine i da njegov pritvor mora da se okonča, javila je agencija AP.
To telo, koji rade pod okriljem Komesara za ljudska prava UN, je dodalo i da Asanž ima pravo na kompenzaciju.Asanž se sklonio u ambasadu Ekvadoru u Velikoj Britaniji da ne bi bio izručen Švedskoj po optužnici za seksualno zlostavljanje. Švedsko tužilaštvo takođe želi da ga ispita zbog optužbi za silovanje dok je boravio u toj zemlji 2010. godine.

  
Švedska i Velika Britanija ostaju pri svome

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da poziv panela UN na oslobađanje Asanža nema uticaja na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Džulijan Asanž neosnovano pritvoren

“Saopštenje Radne grupe nema formalni uticaj na istragu u toku, prema švedskom zakonu”, saopštila je portparolka švedskog tužilaštva Karin Rosander.

London je “kategorički odbacio” odluku panela UN da osnivača Vikiliksa Velika Britanija i Švedska drže u neosnovanom pritvoru od decembra 2010.

Kako se dodaje, “Velika Britanija je jasno bila stavila do znanja UN da će formalmo osporiti mišljenje ove radne grupe”.

AP podseća da je upravo u tom periodu Vikiliks privukao veliku pažnju objavljivanjem poverljivih dokumenata iz arhiva SAD, Velike Britanije i drugih zemalja.

Asanž negira navode iz optužnice, ali je odbio da se vrati u Švedsku radi saslušanja.

Exit mobile version