Uhapšeno 38 Albanaca u operaciji protiv trgovine drogom

TIRANA – Zog trgovine drogom, korupcije, zloupotrebe položaja i pranja novca uhapšeno je 38 državljana Albanije medju kojima i tužilac, šef departmana i tri visoka policijska zvaničnika.

Albanska Specijalna struktura protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK), saopštila je da je dvogodišnja istraga predvodjena Italijom, pokazala da su osumjičeni koji su delovali u Albaniji, Italiji, Crnoj Gori i Španiji, bili deo medjunarodnih kriminalhih grupa uglavnom uključenih u trgovinu drogom.

Od ukupnog broja osumnjičenim, u Albaniji je ;uhapšeno 28, uključujući i dva telohranitelja koji su radili za bivšeg albanskog ministra unutrašnjih poslova.

Od 2016. godine policija u četiri zemlje je zaplenila ;šest metričkih tona kanabisa, kokaina i druge droge vrednosti procenjene na 55 miliona evra.

“Javni zvaničnici, u nekim slučajevima i sami vlasnici droge, garantovali su da će narkotici namenjeni za italijansku oblast Pulju, stići tamo bezbedno kopnom ili morem”, navodi se u saopštenju.

Vlasti će konfiskovati imovinu osumnjičenih vrednosti više miliona evra, uključujući stanove, zemljište, restorane i druge firme.

Albanija je nekad bila vodeći proizvodjač marihuane u Evropi i raskrsnica za njeno krijumčarenje. U velikoj operaciji pre sedam godina znatno je suzbijeno gajenje kanabisa, ali redovne zaplene ukazuju da narko dileri i dalje tragaju za alternativnim mestima za uzgajanje ili skladištenje marihuane, i da su postali deo medjunarodnih bandi za krijumčarenje teških vrsta droge.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO