BEOGRAD – Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal policija je uhapsila 12 osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, koristeći poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem, oštetili budžet Srbije za više od 122 miliona dinara.

Uhapšeni su S.I. (60), J.K. (32), R.J. (52), S.V. (52), S.T. (41), G.Ž. (38), G.J. (48), Ž.C. (47), D.I. (57), D.I. (57), M.V. (49) i M.I. (33), dok je protiv jedne osobe podneta krivična prijava u redovnom postupku, saopšteno je iz MUP-a.

Njima se na teret stavljaju krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja.

Policiaj navodi da postoje osnovi sumnje da su pripadnici organizovane kriminalne grupe tokom 2019. i 2020. godine, preko šest firmi koje su bile pod njihovom kontrolom – privrednim društvima, sa kojima je uspostavljen fiktivan poslovni odnos, ispostavljali račune za promet građevinskih dobara i usluga, koje nisu izvršene.

Sumnja se da su na taj način privredna društva za fiktivne poslove firmama, pod kontrolom osumnjičenih, uplatila 763.885.469 dinara. Taj novac su potom pripadnici organizovane kriminalne grupe podigli u gotovini.

Potom su osumnjičeni, uz zadržavanje dogovorene provizije od šest do osam odsto, novac vraćali odgovornim licima privrednih društava.

Protiv sedam odgovornih lica privrednih društava podneta je krivična prijava u redovnom postupku zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca i poreska utaja.

Na taj način su, kako se sumnja, pripadnici organizovane kriminalne grupe stekli su protivpravnu imovinsku korist od 45.833.128 dinara, dok je po osnovu neobračunatih, neiskazanih i neplaćenih poreskih obaveza, na ovaj način pričinjena šteta budžetu Republike Srbije za 122.826.216 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs