UGROŽEN MU BIZNIS Zukorlić diže tenzije u Sandžaku iz osvete zbog propale akreditacije univerziteta

Bivši muftija, a sada narodni poslanik Muamer Zukorlić teško je primio odluku Nacionalnog saveta za obrazovanje koji je nedavno odbio da akredituje njegov Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru. Zbog te, kako je okarakterisao, agresije Zukorlić je odmah sazvao Sveopšti sabor Islamske zajednice, ispostavio uslove Beogradu i zapretio pobunom.

To je, inače, matrica po kojoj je Muamer Zukorlić svih prethodnih deset godina kao politički faktor opstajao u Novom Pazaru, mada se formalno nije bavio politikom. Njegov univerzitet je bez problema redovno upisivao studente, delio diplome i doktorate, iako poslednjih osam godina nije imao akreditaciju. Država mu nikad nije stajala na putu.

Odluku Nacionalnog saveta za obrazovanje, koji je uočio niz propusta u radu Univerziteta, doživeo je kao atak na njega, pogotovo što mu je zaključkom Vlade bio privremeno odobren rad.

“Tražimo od premijera i drugih nadležnih organa da se sa Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru hitno skinu sve nezakonite stege. Atak na ovaj univerzitet znači udar na jedan od najvažnijih stubova mira i stabilnosti u ovom delu zemlje i regije”, stoji u deklaraciji koju je usvojio Sveopšti sabor.

U nizu zaključaka pominju se i nasrtaji SANU-a i Matice srpske na bosanski jezik, a zatraženo je da se pripadnicima bošnjačkog naroda omogući upotreba njihovog jezika. Od Vlade se zahteva i da hitno donese odluku o pešterskoj trasi Koridora 11, čime bi se stavila tačka na “višedecenijsku politiku izolacije Sandžaka”. Zanimljivo je da je ta odluka doneta još 20. oktobra i da je Zukorlić preko svog državnog sekretara bio upoznat sa njom.

Ljajić: Zukorliću ugrožen biznis

Šta bivši muftija ovakvim nasrtajima na državu i njene institucije pokušava da postigne i da li je u stanju da zaista podigne pobunu u Sandžaku?

Njegov politički protivnik i lider SDPS-a Rasim Ljajić kaže za “Blic” da sve ovo što radi Zukorlić ima veze samo sa jednom stvari – da se njegovom univerzitetu izda akreditacija.

– Svi mi u Sandžaku smo podržali otvaranje tog univerziteta, koji je trebalo da bude vakufski. Trebalo je da omogući studentima koji ne mogu da se školuju u Beogradu i Sarajevu, da to čine u Novom Pazaru po povoljnim cenama. Zukorlić je od toga napravio biznis i sada podiže tenzije jer je taj biznis ugrožen. Umesto da ispuni uslove za akreditaciju, celu stvar politizuje i koristi pretnju kao ucenjivački potencijal – navodi Ljajić.

On, međutim, dodaje da Zukorlić ima malu političku snagu i da samo verbalno može da podiže temperaturu dok ne dobije ono što želi.

– Do sada su vlasti u Beogradu padale pod njegovim pritiskom, a sve zarad mira u Sandžaku – kaže predsednik SDPS.

Aida Ćorović: Ne znam koga bi naterao da izađe na ulicu

Aktivistkinja NVO Aida Ćorović, koja je optužila Zukorlića za “vandalizam i silovanje Novog Pazara”, navodi da bi bivši muftija morao “debelo da plati da bi nekog naterao da izađe na ulice”, ne računajući one koje upošljava i njihove porodice.

– I na Sveopštom saboru nisu samo muslimani. Taj sabor nije ništa drugo nego skup njegovih uposlenika i njegova mala firma. Sve ovo što radi Zukorlić je za unutrašnju upotrebu, jer on je partner sa premijerom i vlastima u Beogradu. To je dobar igrokaz i dramska priča, ali od nje nema ništa – navela je ona.

Ćorovićeva je u otvorenom pismu koji je uputila premijeru Aleksandru Vučića pre dva dana upozorila da u centru Novog Pazara niče Vavilonska kula koju podiže poslanik Zukorlić. Kako je navela, on je zaposeo zgradu i pretvorio je u Fakultet za islamske studije, iako je ona pre nekoliko godina sudski vraćena zakonskom vlasniku. I ne samo da je zaposeo, već je, kako je rekla, bespravno i širi.

Kako je navela, bivši muftija uzurpirao je i Novopazarsku banju, jedini aktivni hamam u Srbiji, koje ima status kulturnog dobra, srušio kupolu, a onda na tom mestu počeo da pravi “luksuzni spa centar”.

Sve ovo potvrđuje i politikolog Andrijana Maksimović, koja predaje na državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Ona navodi da Zukorlić bespravno sprovodi svoju volju u tom gradu, a za poslednje njegove poteze kaže da su upućeni zvaničnom Beogradu.

– On još traži svoje mesto u Beogradu. Ovde je politički, a i religiozno “mrtav”. Ponovo pokušava da izgradi svoj identitet. U Novom Pazaru je sve mirno, ali ipak se dižu tenzije. A Sandžak je ranjiv. Postoje ljudi koji ne vole da se neko igra sa njihovim osećanjima – kaže za “Blic” Maksimovićeva.

Ona dodaje da po svemu viđenom njegov univerzitet ne zaslužuje akreditaciju i da tamo idu studenti koji ne žele da uče.

– Mnogi upišu državni univerzitet, pa prelaze na njegov jer je dovoljno da se plati. Čula sam da je za 10 godina Internacionalni univerzitet iznedrio čak 110 doktora nauka – navodi Maksimovićeva

Izvor : Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO