Ugrožen bezvizni režim

Beograd — Najave o ukidanju bezviznog režima Srbije sa EU zbog povećanog broja lažnih azilanata najozbiljnije su do sada, kaže direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević.
.

20131228-135354.jpg

Kako je objasnio, to je zbog toga što na snagu stupa izmenjena regulativa EU o tom problemu, jer mi još uvek nismo bili u situaciji da evropske zemlje razgovaraju o tome. Petronijević je istakao da inicijativu može da pokrene bilo koja članica EU i da najviše problema imamo sa Nemačkom i Švedskom.
“Po izmenjenoj regulativi Evropski parlament nema ulogu koju je imao u uspostavljanju bezviznog režima i to nije dobro za Srbiju jer tamo Srbija ima dosta prijatelja”, kaže Petronijević.
Objašnjava da odluku donose Evropska komisija i Evropski savet uz konsultacije sa stručnim službama EU.
“Svakako da odluka koju bi donela Komisija ili Savet mora uzeti u obzir političke okolnosti u kojima se nalaze zemlje Zapadnog Balkana i Srbija koja treba da uđe u proces pristuipanja EU”, kaže Petronijević.
Prema njegovim rečima, poruka koja bi bila poslata Srbiji ukidanjem bezviznog režima može biti ozbiljno ugrožavanje procesa evrointegracija i podrške građana evropskom putu.
Petronijević kaže da postoji prostor za dogovor sa EU, i da je problem moguće rešiti jedino u saradnji sa zemljama članicama. Ističe da je EU svesna ozbiljnosti trenutka u kome se nalazimo i da postoji zajednički interes da se nađe neko rešenje.
Izvršni direktor Grupe 484 je istakao da azilanti iz Srbije najčešće idu u one zemlje gde su visoke naknade za azilante i gde je duga procedura obrade zahteva za azil. Kako kaže, o tome treba razgovarati sa partnerima u EU.
“Srbija treba da izvrši analizu svega što je urađeno na inkluziji manjinskih grupa i da se u tom smislu revidira politika”, kaže Petronijević

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO