Naslovna Featured Istaknuto Ugovori o dodeli sredstava – garant pokretanja biznisa za još 33 novopazarske...

Ugovori o dodeli sredstava – garant pokretanja biznisa za još 33 novopazarske porodice

ugovori-o-dodeli-sredstava-–-garant-pokretanja-biznisa-za-jos-33-novopazarske-porodice

NOVI PAZAR – Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uručio je ugovore korisnicima grantova za samozapošljavanje sa teritorije grada Novog Pazara, u okviru projekta ,,RE!NTEGRACIJA – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji’’.

Ukupno 53 lica sa teritorije Sandžaka, od čega čak 33 iz Novog Pazara, dobilo je grantove u pojedinačnoj vrednosti do tri hiljade eura, u vidu opreme i mašina. Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, dodelio je ugovore našim sugrađanima, povratnicicima po Sporazumu o readmisiji.

“Želim da zahvalim partnerima jer je njihovo poverenje u nas i naše građane iz godine u godinu sve veći. Do sada je, u periodu od nekoliko godina i kroz različite cikluse, programe samozapošljavanja, novog zapošljavanja i različite obuke uloženo preko million eura. Uz dalju podršku Agencije SEDA, dobitnici grantova započinju jednu ozbiljnu priču, a među njima je, što nam je posebno drago, značajan broj žena preduzetnica”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Saradnja sa partnerima u okviru projekta ,,RE!NTEGRACIJA – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji’’ će, prema rečima gradonačelnika Biševca biti nastavljena, uz znatno povećanje vrednosti grantova.

Proizvodnja meda, frizerski i kozmetički saloni, usluge šivenja, autoperionica, samo su neke od biznis ideja prezentovanih u okviru ovog kruga podrške. Posećanja radi, u prethodnom ciklusu stanovnicima Sandžaka već je dodeljeno 45 grantova, što znači da je samo u okviru ove komponente projekta ukupno 98 porodica sa teritorije Sandžaka, stvorilo nezavisan izvor prihoda i priliku da ostvari bolje uslove života.

“Osim toga, 50 lica je prošlo programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, čime su ojačali svoje kompetencije na tržištu rada i šanse za zaposlenje. U okviru projekta pokrenuta su tri dobrosusedska kluba, u kojima je za sada više od 2 000 dece pohađalo edukativne, kreativne, ekološke i druge radionice, a dodatni angažman ili zaposlenje pronašao značajan broj mladih, obrazovanih stanovnika Sandžaka, koji osmišljavaju i realizuju radionice svakog meseca. Cilj ovih radionica je da pruži podršku integraciji dece i mladih u obrazovni sistem i lokalnu zajednicu”, rekao je član Gradskog veća Fevzija Murić.

U toku je, kao deo istog projekta, “Kreativno Re!ntegracija leto” u okviru kog građani Novog Pazara i opština, Tutin i Sjenica, mogu prisustvovati raznim izložbama, kulturnim, edukativnim i drugim događajima. Pored direktne pomoći socijalno ugroženim porodicama iz povratničke populacije, u okviru projekta radi se i na jačanju lokalnih kapaciteta u oblasti socijalne zaštite, kroz stručne seminare i razvoj lokalnih strateških dokumenata.

Projekat „RE!NTEGRACIJA – Podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji” sprovodi nemačka organizacija Udruženje samarićanskih radnika (ASB) i udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), u saradnji sa gradom Novim Pazarom, opštinom Tutin i opštinom Sjenica, i lokalnim partnerima na Projektu, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom ”Merhamet – Sandžak”. Projekat finansira Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke u okviru programa Engagement Global.

Prilikom potpisivanja ugovora prisutnima su se, osim gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i člana Gradskog veća Fevzije Murića obratili predstavnici partnera na projektu, Miodrag Nedeljkovic, direktor IDC-a i Almir Šaćirović ispred Agencije SEDA.

indeksonline.rs

Exit mobile version