ugljanin

Naša država je osnivalac niza kancelarija i predstavništava istih na nivou cele zemlje.

Izmedju ostalih, tu spada i Kancelarija za razvoj nedovoljno razvijenih područja, sa sedištem u Novom Pazaru a na čelu sa ministrom bez portfelja dr. Sulejmanom Ugljaninom, inače liderom Stranke demokratske akcije Sandžaka.

I ova, kao i ostale državne kancelarije ovog tipa, finansira se iz budžeta Vlade Srbije. Konkretno ova ,namenjena za razmatranje o ulaganju i sama ulaganja u nedovoljno razvijena područja, gde spada i naš grad Novi Pazar sa okolinom, umesto da sredstva koja ima na raspolaganju ulaze u nerazvijene opstine na teritoriji drzave Srbije, samim tim i u nas grad, svoje ,,delovanje” zasniva na potrošnji novca u druge svrhe. Nije reč o maloj svoti novca iz državnog budžeta. Radi se o cifri skoro tri miliona dinara, na ime troškova reprezentovanja.

Ministar bez portfelja dr. Ugljanin, koji je, ponavlajmo, na čelu ove kancelarije, sa ljudima iz svoje stranke i okruženja, plaćao je, možemo i reći narodnim parama, cehove u pozamašnom broju restorana i hotela. Možda će ispasti i reklama ali mi ćemo spomenuti neke od njh: restorani: Madera u Beogradu,Romansa u Novom Pazaru; hoteli: Jugoslavija u Beogradu, Tadž u Novom Pazaru i Borici u Sjenici, i još nekoliko koji se navode kao pružaoci usluga Kancelariji za razvoj nerazvijenih područja i nalaze se na platnom spisku diskrecionih rashoda Vlade Srbije.

Kada bi ovo bilo sve…ali nije.Naime,ministarstvo dr Ugljanina je bilo i darezljivo,kada su pokloni bili u pitanju pa je skoro milion dinara naseg novca utroseno u to ime. Na osnovu pisanja Kurira, primera radi, u jednoj kozmetičkoj radnji je utrošeno oko 80.000 dinara a za novogodišnje poklone, 142.000 dinara. Takođe, među poklonima su se našle i umetničke slike pa otuda i plaćen račun Udruženju likovnih umetnika Srbije u iznosu od 235.000 dinara.

Pa ni ovo nije sve… ima još. Pored računa iz hotela i restorana, pored računa iz kozmetičke radnje Sefora, pored umetničkih dela koja su kupovana za poklanjanje, novac se trošio i na putovanja. Dr Ugljanin, nadležan za Kancelariju za razvoj nerazvijenih podrucja Srbije plaćao je i račune za putovanja u iznosu oko 90.000 dinara, isplaćenih turističkoj agencijiMagelan. Malo manje novca je utrošeno kada je u pitanju bilo iznajmljivanje automobila u firmi Astra renta-car, a u pitanju je cifra od 26.000 dinara.

Pa šta reći sem da se ulagalo u sve samo ne u nerazvijena područja i da se radilo sve ostalo osim posla koji se tiče razvitka i poboljšanja zivljenja u nerazvijenim delovima naše zemlje. Alarmantna je činjenica da su ukupni troškovi ove Kancelarije tokom jedne godine bili tek nešto manje od 12 ipo miliona dinara a još alarmantnija da je veći deo novca utrošen za takozvane poslove van sektora kojim se ova Kancelarija trebalo baviti i zašta je ustvari i njeno postojanje i nastanan predvidjen.

1 KOMENTAR

Comments are closed.