UGLJANIN! Nisu nam vratili status državnosti!

NOVI PAZAR – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je danas da Bošnjaci nemaju nameru da budu “ikebana” na stolu buduće Vlade Srbije, jer nijedna prethodna Vlada, uključujući i dosadašnju Aleksandra Vučića, nije ispunila nijedan od postignutih sporazuma.Svo poverenje su prokockali, rekao je Ugljanin predstavnicima ambasada 17 članica Evropske unije i zameniku šefa Delegacije EU u Beogradu Oskaru Benediktu, koji su posetili Novi Pazar.
On je poručio da će Bošnjaci, koji imaju četiri direktno izabrana poslanika u Skupštini Srbije, u parlamentu podržati svaki pozitivan predlog i aktivnost vezano za evropske integracije i pristupanje NATO.
Sve što je pozitivno za Bošnjake ćemo podržati, sve što je štetno ćemo kritikovati, istakao je Ugljanin.
On je predstavnicima ambasada država EU preneo da su Bošnjaci u Sandžaku jedini narod u bivšoj Jugoslaviji čiji status još nije rešen, jer im nije priznat status nacije.

Status Sandžaka nije rešen na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji. Posle pada komunizma, Sandžaku nije vraćena državnost koju je dobio za vreme Drugog svetskog rata odlukom Zemaljskog antifašističkog veća Sandžaka, podsetio je Ugljanin.
On je ukazao da Bošnjaci u Sandžaku imaju mnogo problema i nerešenih pitanja i da zato BNV, kao njihovo najveće predstavničko telo, nastoji da se bori za reformu političkog sistema u Srbiji, usvajanje akcionog plana za manjine, kao i usvajanje novog zakona o manjinama i rezolucije o Srebrenici u parlamentu.
Ugljanin je rekao i da je u Sandžaku teška ekonomska situacija, sa stopom nezaposlenosti većom od 50 odsto, postoji loša infrastruktura, a glavni problem je “širenje atmosfere straha, što rade državni organi Srbije u sredinama u kojima žive Bošnjaci”.
Benedikt je istakao da su predstavnici Delegacije EU i ambasada zemalja članica došli na Sandžak kako bi bolje sagledali šta se dešava i da vide kako dalje pružiti podršku stabilizaciji i razvoju regiona.
On je podsetio da je EU sa svojim projektima prisutna u Sandžaku u poslednjih osam godina i da je urađeno dosta toga, a nastojaće da i dalje pomaže u ekonomskom razvoju tog kraja.
Benedikt je dodao i da će EU od nove Vlade Srbije tražiti informacije o tome kakvi su joj planovi razvoja lokalnih sredina.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO