Ugljanin: Nacionalni predznak opštinama na Kosovu izum velikosrpske politike

Politika Vesti  Ugljanin: Nacionalni predznak opštinama na Kosovu izum velikosrpske politike 06/02/202306/02/20237 Views Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin tražio je danas od državnog vrha Srbije da najpre reši status i pitanja Bošnjaka i Albanaca u svojoj zemlji, pa da tek onda to isto traže za svoje sunarodnike na Kosovu. O tome je, kaže Ugljanin, nedavno razgovarao i sa Aljbinom Kurtijem u Prištini. Ugljanin je na konferenciji za novinare izrazio saosećanje sa porodicama žrtava razornog zemljotresa u Turskoj.

Ugljani je rekao da SDA Sandžaka podržava francusko-nemački predlog.

“Taj izum za cilj ima legalizaciju zločina i etničkog čišćenja koje su srpske oružane snage izvršile u BIH, Sandžaku i na Kosovu. Maćehinski odnos predsednika Srbije i premijerke prema građanima svoje zemlje je drzak i neprihvatljiv, traže nemoguće u drugoj zemlji, a mi imamo dobar pristup”, kazao je Ugljanin.

On je rekao da Bošnjacima u Srbiji još uvek nije priznato ranije stečeno pravo naroda, i da nije rešen status Sandžaka.

Sastanak sa Kurtijem u Prištini Od Kurtija je kaže tražio da se bori da u nastavku dijaloga o implementaciji sporazuma obezbedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina. Obavestio ga je kaže da Bošnjaci i Albanci u Srbiji nisu zadovoljni svojim položajem.

“Kurtija smo obavestili da nismo zadovoljni položajem Albanaca i Bošnjaka u Srbiji i da tražimo da se u nastavku dijaloga obezbedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina. Treba da postoji simetrija prava, bez diskriminacije ili favorizovanja bilo kog naroda i zajednice. To garantuje pravedan, stabilan i trajan mir na Balkanu. Treba da postoji simetrija prava, bez diskriminacije ili favorizovanje bilo kog naroda ili zajednice. To garantuje pravedan, stabilan i trajan mir na Balkanu koji ugrožava velikosrpska politika zasnovana na laži da su prava svih u Srbiji na najvišem nivou, a da su jedino Srbi na Kosovu i Bosni i Hercegovini ugroženi”, rekao je Ugljanin.

Upitan da prokomentariše izjavu Usamea Zukorlića da bi na Kosovu trebalo formirati Zajednicu bošnjačkih opština, Ugljanin je rekao da svako ima pravo da kaže šta misli.

“Imamo izvanredan sporazum o BNV koji ide dobrim putem. Time smo omogućili ujedinjenje preko 60% Bošnjaka na zajedničkom programu da BNV rešava sva pitanja od nacionalnog značaja. Sa Zukorlićem i njegovom strankom imamo i druge sporazume o uspostavljanju stabilne skupštinske većine u sandžačkim opštinama, o izgradnji sandžačkog poslaničkog kluba i mnogo drugih zajedničkih projekata na kojima radimo. A što se tiče pojedinačnih izjava naše i njihove stranke, svaka stranka je zadržala svoj politički suverenitet i identitet i svako govori ono što misli, naveo je Ugljanin.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO