Naslovna Sandžak Novi Pazar Ugljanin: Moj cilj je da Sandžak dobije autonomiju

Ugljanin: Moj cilj je da Sandžak dobije autonomiju

Novi Pazar -Lider Stranke demokratske akcije i narodni poslanik (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je njegov i stav stranke da Sandžak treba da dobije autonomiju.

Ugljanin je na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio svoju kandidaturu za predstojeće izbore za Bošnjačko nacionalno veće (BNV), izjavio da od osnivanja stranke nije menjao stav o statusu Sandžaka.

 – Statut SDA Sandžaka traži da se zalažemo za autonomiju. Ja sam kao član prethodne vlade bio prihvaćen sa tim stavom i do danas ga nisam promenio. Nije to samo da SDA traži autonomiju, već to traže i građani koji su se na referendumu 1991. godine tako izjasnili. Autonomija Sandžaka je nešto normalno i to će i biti – kazao je Ugljanin.

Ugljanin je svoju odluku o učešću na izborima za novi saziv BNV obrazložio “višedecenijskim terorom države prema Bošnjacima”, nerešenim pitanjem Bošnjaka i Sandžaka.

– Svi oni koji dele naše stavove o ovim pitanjima su dobrodošli na našu listu, bez obzira na političku pripadnost. Oni će morati da imaju isti stav o teroru tužilaštva, sudstva i policije nad Bošnjacima, kao i da su za njih svi Bošnjaci jednaki i da ne prihvataju nikakve podele među njima – rekao je Ugljanin.

On je naglasio i da će se budući saziv BNV baviti temama i koje nisu u njegovoj nadležnosti i da će to naići na otpor države.

– Naravno, država će finansirati samo četiri oblasti za koje je BNV nadležno, međutim, mi ćemo se baviti svim pitanjima o konačnom rešenju statusa Bošnjaka u Srbiji. To se neće svideti ovoj vladi, a nije se sviđalo ni prethodnim koje su policijom, tužilaštvom i naoružanim banditima atakovali na mene i moju porodicu. No, ja sam živ, njima je prošao mandat, a tako će i ovoj Vladi – smatra Ugljanin.

 

Exit mobile version