Naslovna Vijesti Ugljanin izbornu listu za BNV preimenovao u Samoopredjeljenje

Ugljanin izbornu listu za BNV preimenovao u Samoopredjeljenje

Politička grupacija Sulejmana Ugljanina prije par dana najavila je svoje učešće na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće kroz listu grupe birača pod nazivom “Za bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” , međutim, kako Sandžačke novine saznaju, jučer je odlučeno da se naziv liste preimenuje u “Samoopredjeljenje – dr. Sulejman Ugljanin”.
Podsjećamo, predstavnik grupe birača “Za bošnjačko jedinstvo” i buduće liste Muhedin Fijuljanin prije tri dana je najavio formiranje iste i ocijenio je da su ovi izbori od presudnog značaja za nacionalni opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.
On je pozvao sve Bošnjake da izađu na izbore 4. novrembra i da podrže bošnjačko jedinstvo u ostvarivanju nacionalnih prava.
Očito da SDA Sandžaka, koja nezvanično stoji iza pomenute liste, upotrebom pojma samoopredjeljenje u svom nazivu biračima u Sandžaku želi poslati bazičnu političku poruku koju će tokom kampanje za BNV koristiti.
Principom samoopredjeljenja se naziva pravo svakog naroda i nacija svijeta da samostalno odlučuju o svojoj sudbini. Pod tim principom se podrazumijevaju sljedeća prava: pravo na otcjepljenje i stvaranje nezavisne nacionalne države, pravo na ujedinjenje sa drugim narodima, pravo na ekonomsko samoopredjeljenje, kao i pravo na izbor društvenog i političkog uređenja.
Prikupljanje potpisa podrške listi “Samoopredjeljenje – dr. Sulejman Ugljanin” već je počelo u gradskom odboru i opštinskim ograncima SDA Sandžaka.

https://m.facebook.com/SDA.Sjenica.Officialpage/posts/2061704967492788

Izvor Sandžačke

Exit mobile version