Naslovna Vijesti Ugljanin: Ispitati ko vrbuje mlade da idu na strana ratišta

Ugljanin: Ispitati ko vrbuje mlade da idu na strana ratišta

Beograd — Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin izjavio je da je mali broj onih koji iz Sandžaka odlaze da se bore na ratišta u Siriji i Iraku.

Osim toga, kako je naglasio, oni to rade zbog spoljnog uticaja.

Ugljanin, koji je i lider Stranke demokratske akcije, oštro se usprotivio takvim aktivnostima istakavši da se svakodnevno radi na terenu kako do toga ne bi dolazilo.

On je na seminaru Parlamentarne skupštine NATO ukazao i na problem nezaposlenosti koji posredno dovodi do odlaska mladih iz te regije na strana ratišta.

Prema njegovim rečima, mladi u potrazi za poslom odlaze u države Evropske unije gde postoje mesta za regrutovanje takozvanih boraca i onda oni završavaju na ratištima.

Ugljanin je naveo i da država Srbija ima mogućnost da ispita ko ih vrbuje, dodavši da je i on lično kontaktirao neke od nadležnih i tražio da intervenišu tim povodom.

On je ukazao i da bi se kroz pojačane investicije i otvaranje novih radnih mesta dovelo do toga da mladi ostaju na područjima gde su i rođeni a čime bi se i sprečilo da završe u Siriji, Iraku…

Ugljanin je ocenio i da pojedini mediji i neodgovorni političari svojim nepromišljenim izjavama zlonamerno pokušavaju da čitav bošnjacki narod povežu sa takozvanom Islamskom državom koja nema nikakve veze sa islamom.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci koji su i sami bili žrtve u konkretnim sukobima imaju i ljudsku i moralnu obavezu da ukažu na problem odlaska na strana ratišta.

Ugljanin je ukazao i na neophodnost preventivnog delovanja putem omogućavanja pristupa lokalnim i regionalnim medijima kako bi se sprečile zloupotrebe i vrbovanja mladih.

On je naglasio i da SDA i BNV smatraju da samo zajednički uz pomoć svih u društvu se mogu sprečiti takve štetne pojave.

Prema njegovim rečima, roditelji mladih ljudi koji nemaju posla su zabrinuti za budućnost svoje dece i pitaju predstavnike i SDA i BNV zašto odlaze na ratišta.

Ugljanin je dodao da je jasno “da iza toga stoji vanjski uticaj”, naglasivši da je njegova i obaveza stranke koju predvodi da zaštiti ljude od tih zloupotreba.

VIDEO

Exit mobile version