Ugljanin – Islamska zajednica je krovna institucija Bošnjaka

NOVI PAZAR – Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i nosilac Jedinstvene liste na predstojećim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka Sulejman Ugljanin tvrdi da je, nakon razgovora koje je imao sa predstavnicima svih institucija koje se ozbiljno bave bošnjačkim pitanjem, napravljen “prvi korak” ka jedinstvu te manjinske zajednice.

 

Ugljanin je Tanjugu rekao da nije došlo do formiranja samo jedne liste za predstojeće manjinske izbore ali da to, kako kaže, nije strašno i veruje da će biti prilike tokom formiranja Nacionalnog saveta Bošnjaka.

“Prvi korak je učinjen i sada svako sa svakim razgovara u pozitivnom tonu. Lično nisam pokretao pitanje jedinstvene islamske zajednice, ali i to je bila tema jer svaka institucija nameće svoje teme”, rekao je Ugljanin.

 

Ugljanin, koji je bio ministar u Vladi Srbije, kaže da je zadovoljan jer svi učesnici u tom dijalogu pokazuju dobru volju i zato su to, kako ocenjuje, dobri razgovori.

 

Upitan da komentariše izjavu reis ul uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, da razgovorima o jedinstvu unutar Islamske zajednice ne treba da učestvuju politički faktori, Ugljanin kaže da se slaže sa takvim stavom.

“I ja kažem da politički faktori ne treba da se mešaju jer Islamska zajednica je nešto što nadilazi sva pitanja. Reč je o krovnoj instituciji gde treba da bude mesta za sve”, kazao je Ugljanin.

 

Sandžački muftija Muamer Zukorlić pozvao je u petak Ugljanina i ministra u Vladi Srbije i lidera Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića da daju svoj doprinos ujedinjenju unutar Islamske zajednice.

 

Zilkić, međutim, smatra da je pitanje pomirenja i ujedinjenja unutar Islamske zajednice pitanje vernika i da se drugi faktori tu ne mogu mešati.

“Mislim na političke faktore. Ni politički faktor ni nacionalni element ne može da bude tu umešan iz razloga što je islamska zajednica višenacionalna. Odnosno sedam nacionalnih zajednica čine članstvo islamske zajednice. Ne mogu samo Bošnjaci odlučivati i oni pregovarati kao političari ili nosioci nacionalnih institucija o jedinstvu islamske zajednice”, rekao je Zilkić.

 

Poglavar Islamske zajednice Srbije je izrazio spremnost da u svakom momentu, bez ikakvih prethodnih uslova, sedne i razgovara po svim pitanjima, s tim da je to, kako je rekao, stvar vernika i službenika i rukovodstva Islamske zajednice.

“Oni treba da razgovaraju i da nađu zajednički jezik”, rekao je Zilkić.

Zukorlić je, pozivom Ugljaninu i Ljajiću, poručio da je jedinstvo unutar Islamske zajednice važno pitanje, a još važnije od

toga je, kako je rekao, ozdravljenje bošnjačke nacije na ovom prostoru.

 

Ocenivši da je došao trenutak za otvaranje nove stranice, Zukorlić je izrazio spremnost da maksimalno tome i sam doprinese.

Iako je, kako je rekao, poslednjih godina pretrpeo puno uvreda, spreman je da sve stavi po strani i “pruži ruku Ugljaninu i Ljajiću” i započne pregovore.

 

Portal Sandžakpreš, blizak Zukorliću, objavio je ranije četiri uslova za normalizaciju odnosa Islamske zajednice i SDA Sandžaka.

 

Prvi je da Ugljanin javno podrži Zukorlićevu Islamsku zajednicu sa duhovnim sedištem u Sarajevu, drugi da lider SDA javno zatraži od Zilkića da se odrekne titule vrhovnog poglavara IZS sa administrativnim centrom u Beogradu, a treći da Ugljanin javno pozove sve imame koji su napustili IZ da se bez posledica vrate u sistem te verske zajednice.

 

Četvrti uslov je da Ugljanin javno pozove sve svoje funkcionere i aktiviste da uskrate podršku paralelnoj “islamskoj zajednici” i podrže jedinstvenu Islamsku zajednicu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO