Ugljanin i Fehratović potpisali sporazum o fer izborima – Palo i rukovanje (foto)

Novi Pazar – Nosioci dve liste koje će učestvovati na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) Sulejman Ugljanin i Jahja Ferhatović potpisali su danas u Novom Pazaru sporazum kojim su se obavezali na fer predizbornu kampanju i civilizovano sprovođenje izbora.

Nosilac liste “Za bošnjačko jedinstvo” Sulejman Ugljanin izjavio je nakon potpisivanja sporazuma da nisu uspeli napori državnih organa da spreče održavanje izbora za BNV.

“Zahvaljujući uzajamnom razumevanju, podršci OEBS-a i nevladinih organizacija uspeli smo da prevaziđemo veliku volju državnih organa da spreče održavanje izbora, pa ih sada sa zadovoljstvom očekujemo i učinićemo sve da oni proteknu u prijatnoj atmosferi”, rekao je Ugljanin.

On je dodao i da će priznati rezultate izbora kakvi god oni bili i da će učešćem većnika obe liste u radu budućeg saziva BNV biti postignuto bošnjačko jedinstvo.

“Drugoj izbornoj listi želim uspeh na izborima, a svim biračima da ostvare želje za bošnjačkim jedinstvom jer je ono preduslov za harmoniju u Sandžaku. Postizanjem jedinstva Bošnjaka Srbija bi uklonila jednu od prepreka na putu ka EU, a među njima su i pitanje Bošnjaka, kao i Sandžaka”, rekao je Ugljanin.

Nosilac liste “Za Bošnjake, Sandzak i muftiju” Jahja Fehratović ocenio je da je potpisivanje sporazuma između dve liste veliki dan u novijoj Bošnjačkoj istoriji.

“Ovim smo pokazali da, bez obzira što se takmičimo, imamo dovoljno kapaciteta da pokažemo spremnost da postignemo sporazum oko onih pitanja koja su od opšteg nacionalnog interesa za Bošnjake”, rekao je Fehratović.

On je istakao važnost da izbori proteknu u demokratskoj atmosferi i pozvao Bošnjake da u što većem broju glasaju.

“Veoma nam je bitno da što veći broj Bošnjaka izađe na izbore kako bi podržali napore koji vode ka jedinstvu Bošnjaka, bez obzira za koga glasali. Na taj način ćemo demonstrirati i državi i svetu da smo spremni da se sami izborimo za naša prava”, rekao je Fehratović.

Pored nosioca lista, sporazum o sprovođenju izbora, potpisali su i predstavnici lokalnih samouprava Sjenice i Tutina, ali ne i Novog Pazara, iako su bili pozvani.

Zibija Šarenkapić, direktorka Kulturnog centra Damad-NVO koja je tokom ove nedelje tražila način za postizanje što šireg koncenzusa, ocenila je da sporazum predstavlja “presedan” u dosadašnjem delovanju bošnjačkih partija.

„Uspeli smo da pokažemo da možemo sami da se organizujemo i pokažemo da je dogovor oko najvažnijih pitanja kod Bošnjaka, ipak, moguć“, rekla je Zibija Šarenkapić Sto plus radiju.

izvor: Radio sto plus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO