Naslovna Featured Istaknuto UGLJANIN: “Bože pravde” je manifest velikosrpske militantne politike

UGLJANIN: “Bože pravde” je manifest velikosrpske militantne politike

ugljanin:-“boze-pravde”-je-manifest-velikosrpske-militantne-politike

NOVI PAZAR – Povodom, kako navode iz SDA Sandžaka, nastavka kampanje zastrašivanja Bošnjaka od strane aktuelnog Vučićevog režima, predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas Press konferenciju.

Obraćanje predsednika Stranke prenosimo u celosti:

“Jedan od osnovnih ciljeva SDA Sandžaka, kao parlamentarne stranke, punu 31 godinu, jeste promena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije uključujući i promenu državnih simbola, koje bi usvajanje novih simbola: zastave i himne svi građani ove zemlje osećali svojim. Po svojoj sadržini, ova državna himna odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine preko 20% stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i delimično u Sandžaku.

Izjava ministra prosvete Branka Ružića i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predstavljaju grubo kršenje Ustava i zakona Republike Srbije. Oni nemaju pravo na to.

Njihove izjave koristeći funkcije predstavljaju zlonamernu zloupotrebu državničke funkcije.
Ove neprimerene izjave su u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke dece i prosvetnih radnika u Sandžaku, kako bi ih prisilili i uplašili da odustanu od svojih osnovnih ljudskih i nacionalnih prava garantovanih Ustavom i zakonima ove zemlje.

Opet ponavljam ni ministar Ružić, ni predsednik Srbije nemaju pravo na to.

Mi Bošnjaci Sandžaka poštujemo srpski narod, poštujemo njihov nacionalni identitet i
poštujemo njihovo pravo na himnu i na simbole. АLI !!!

Nametanje srpske nacionalne himne deci bošnjačke nacionalnosti predstavlja najgrublji vid pokušaja asimilacije u cilju promjene identiteta. Šta treba deca bošnjačke nacionalnosti da pevaju, da ne bih sada govorio delove himne, ima čitav tekst, neka prvo pročitaju ministar prosvete i predsednik Srbije pa neka vide ima li smisla da bilo koje dete druge nacionalnosti glasno peva, čita i da se moli za ovo.

1. Bošnjaci Sandžaka su narod koji ima svoju himnu koja je usvojena u ovoj zemlji u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje i u skladu sa državnom procedurom, ona je važeća.

2. Identitetska pitanja bošnjačkog naroda su isključivo u nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog veća, a ne ministra prosvete, predsednika Skupštine, Republike i tako dalje i da niko nema pravo da se meša u to. Prosvetni radnici su dužni da poštuju, čuvaju i unapređuju bošnjački nacionalni identitet kod bošnjačke dece, kao i svakog drugog deteta prema njihovom opredeljenju i nacionalnoj pripadnosti.

3. Član 14. Ustava Republike Srbije kaže: Republika Srbija štiti prava nacionalnih manjina. Država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama, radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

To znači da prosvetni radnici, direktori i svi drugi državni službenici i institucije, uključujući i ministra prosvete i predsednika države imaju obavezu da afirmativnim
merama olakšavaju i podstiču manjine da čuvaju i unapređuju svoj identitet.

Ovo treba svi da znaju, prvenstveno oni koji pogrešno informišu predsednika Srbije o izjavi Bošnjačkog nacionalnog veća i ministra prosvete ukoliko su bili u zabludi i obzirom na ovaj član Ustava Srbije i drugih članova koji stoje, koji se konkretno tiču prava manjina da neposredno i direktno ostvaruju svoja prava i štite svoj identitet.

Nakon ove moje izjave očekujem da se ministar prosvete Ružić i predsjednik Srbije izvine glasno putem medija prosvetnim radnicima kojima su pretili, deci i njihovim roditeljima.
Da gradimo jednu novu državu u kojoj ćemo svi, onu zajedničku himnu koju donesemo da osećamo svojom, zajednički grb i zastavu da osećamo svojim, i da svi navijamo za naše vaterpoliste, tenisere, boksere, fudbalere da se radujemo njihovoj pobedi.

Cilj SDA Sandžaka je to.” – zaključuje se u saopštenju.

indeksonline.rs

Exit mobile version