Naslovna Vijesti Politika Ugljanin: BNV se neće baviti izborima, podržaćemo najbolju listu

Ugljanin: BNV se neće baviti izborima, podržaćemo najbolju listu

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin rekao je da se BNV neće baviti izborima za nacionalne savjete, ali da će, kako je kazao, podržati najbolju izbornu listu. Na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare Ugljanin je, između ostalog, rekao i da je izrada ustavnih žalbi na manjinske zakone u završnoj fazi, te da na tom poslu radi tim kompetentih stručnjaka.
‘’Ključna stvar ovih izbora je rješavanje statusa Sandžaka i Bošnjaka, a ljudi u Sandžaku najbolje znaju ko može to da uradi – kazao je Ugljanin.
’’Mi nećemo da se bavimo izborima. Izborima će se baviti bošnjački narod, institucije, NVO, UG, svi oni koji žele da učine nešto za sebe i svoju budućnost. Oni će formirati neke svoje izborne liste, i koji budu imali najbolju izbornu listu, naše je da tu listu podržimo. Niko od nase neće pojedinačno da se kandiduje. Mi smo pokazali šta znamo, šta hoćemo, i znamo kako to treba da se uradi.’’
Po pitanju inicijative o promeni naziva škola u Novom Pazaru i sandžačkim opštinama Ugljanin je rekao da je Bošnjački nacionalni savjet u skladu sa zakonima Srbije podnio zahtjev za promjenu naziva nekih škola, koje su, kako je naveo, od posebnog značaja za Bošnjake.
’’Ulazak u raspravu sa legitimnim predstavnicima srpskog naroda po tom pitanju je zaista nenormalno. Bošnjaci su narod, imaju svoja prava, treba da koriste svoja prava i ni sa kim neće da komentarišu o tome’’.
Na redovnoj mjesečnoj konferencij za novinare, Ugljanin je posebno istakao značaj potpisanog Sporazuma o saradnji između BNV i opština Sjenica i Tutin. On je rekao da je projekat ‘’Bosanski, jer smo Bošnjaci’’, u završnoj fazi, te da je dao izvanredne rezultate i vrlo pozitivne ocjene. ‘’U završnoj je fazi i priprema Strategije za mlade Sandžaka, koju BNV realizuje u saradnji sa nevladinim organizacijama, kao i projekat ‘’Klub Mladih istraživača’’, koji se radi zajedno sa uspješnim privrednicima i univerzitetskim profesorima. Oba projekata – kazao je Uglajnin -, vode ka konačnom cilju, a to je formiranje Instituta za održivi razvoj Sandžaka.”

Exit mobile version