Ugljanin bi “Bošnjačko jedinstvo” sa samim sobom

Novi Pazar – Predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin održao je 30.12. press konferenciju na kojoj je govorio o aktivnostima i radu SDA Sandžaka u 2014-oj godini i istakao da je ključna stvar u ovoj godini bila “stvaranje bošnjačkog nacionalnog jedinstva”.

“Na istoj ideji 26. oktobra ove godine dobili smo maksimalnu podršku Bošnjaka i na izborima za BNV. I tada je pobijedila ideja bošnjačkog jedinstva”- ističe Ugljanin i naglašava da jedino njegova stranka (koja čini koaliciju sa SPS-om) predstavlja jedinstvo Bošnjaka.
Ugljaninova konferencija – dan poslije

Sljedećeg dana, 31. decembra, Ugljanin, sada u svojstvu predsjednika BNV, organizovao je koktel za predstavnike nevladinog sektora domaćih i međunarodnih institucija koje imaju svoja predstavništva u Sandžaku, kao i udruženja koje se bave ljudskim i manjinskim pravima, te očuvanjem i promovisanjem bošnjačkog identiteta i kulturnog nasleđa. U duhu svog samoproklamovanog jedinstva je pozvao sve organizacije na zajednički rad u BNV-u, iako Ugljanin nije uspio ispuniti minimum obećanja o zajedničkom djelovanju sa listom ‘Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju’ koje je dao u predizbornoj kampanji.

Ugljanin se na drugoj konferenciji također dotakao pitanja bošnjačkog jedinstva u kojem je istakao:

‘Jedini moj cilj je okupiti sve Bošnjake, otkloniti sve podjele i razlike. Da ujedinimo sve svoje snage, da znanje i kadrove skoncentrišemo za dobrobit Bošnjaka, a samim tim i ostalih građana naše zemlje, poručio je predsjednik Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća Sulejman Ugljanin, podsjetivši da se za to zalagao još prije 25 godine kada je Vijeće osnovano i kada je on bio prvi predsjednik.
Historijski memorandum o jedinstvu Bošnjaka nije usvojen

Podsjećamo vas da je Sandžak PRESS uspio doći do dokumenta koga je nekoliko dana prije održavanje II sjednice Bošnjačkog Nacionalnog Nijeća ponudila lista Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju listi dr. Sulejmana Ugljanina.

Ugljanin nije imao snage prihvatiti ovaj dokument, kako se ističe iz njegovih krugova zbog spornog Člana 3. i Člana 10. memoranduma, iako je Ugljanin u kampanji obećavao ‘da će se hadžije sa hadža vratiti jedinstvene’ i da će on predložiti da onaj ko osvoji najviše ima predsjednika BNV, a onaj ko osvoji manje da dobije predsjednika Izvršnog odbora BNV.

II sjednica BNV prekinuta nakon što su predstavnici liste Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju između ostalog tražili da se prije imenovanja funkcionera usvoji ova platforma., što je Ugljanin odbio bez adekvatnog obrazloženja.

Dokument vam prenosimo u cjelosti:

MEMO

izvor. Sana

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO