Naslovna Featured Istaknuto Udruženje ”Turska Bosna Sandžak” brojnim aktivnostima obeležilo 11. jul

Udruženje ”Turska Bosna Sandžak” brojnim aktivnostima obeležilo 11. jul

U znak sećanja na bošnjačke žrtve genocida u Srebrenici UdruženjeTurska Bosna Sandžak juče je u Istanbulu organizovalo Međunarodnu komemorativnu trku pod nazivom ” Ne zaboravi, ne dozvoli da se zaboravi” u saradnji sa opštinom Bakirkoj. Takođe, u saradnji sa istambulskom opštinom Bajrampaša organizovana je šetnja kroz bošnjačku mahalu Jildirim kojoj je prisustvovalo više od 3.000 ljudi.

Međunarodna komemorativna trka pod nazivom ”Ne zaboravi, ne dozvoli da se zaboravi” u suradnji sa opštinom Bakirkoy.

U trci ”Ne zaboravi, ne dozvoli da se zaboravi” organizovanoj u saradnji sa opštinom Bakirkoj učešće je uzelo 2070 osoba, na stazi dugoj simboličnih 8.372 metra.

Početku trke prisustvovali su  načelnik opštine Bakirkoj Bulent Kerimoglu, predsednik Udruženja Turska Bosna Sandžak Muhammed Sandžaktar, ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Adis Alagić te zastupnik u turskom parlamentu Safet Sandžakli.

U znak sećanja na genocid u Srebrenici, učesnici trke nagrađeni su medaljom s motivom Cveta Srebrenice.

Drugom događaju, šetnji kroz bošnjačku mahalu Jildirim, koju je Udruženje Turska Bosna Sandžak organizovalo u Sradnji sa istambulskom opštinom Bajrampaša, prisustvovalo je više od 3.000 osoba.

Na čelu kolone bio je načelnik opštine Bajrampaša Atilla Ajdiner sa saradnicima, te brojni gosti.

Šetnja je privedena kraju u Ada parku, koji se nalazi preko puta zgrade Kulturnog centra Uduženja Turska Bosna Sandžak, kod spomenika bošnjačkih šehida na kojem su simbolično položeni crveni karanfili.

”Nismo zaboravili, nećemo dozvoliti da se zaboravi niti da se ponovi!” poručuju iz Udruženja Turska Bosna Sandžak.

 

Senada Kalić

Podeli

Exit mobile version