Naslovna Featured Istaknuto Udruženja žrtava pozivaju međunarodnu zajednicu da putem OHR-a nametne zakon o negiranju...

Udruženja žrtava pozivaju međunarodnu zajednicu da putem OHR-a nametne zakon o negiranju genocida

udruzenja-zrtava-pozivaju-medjunarodnu-zajednicu-da-putem-ohr-a-nametne-zakon-o-negiranju-genocida

Ratovi su bili agresivni protiv Bosne i Hercegovine u kojoj je počinjen genocid. Države koje su vodile agresivne ratove nisu tada, pa do danas, politički sankcionisane. Te države i danas vode agresivnu politiku prema BiH sa ciljem njene podjele, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa u povodu obilježavanja 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejton je temelj, ne plafon”, rekao je ambasador Velike Britanije u BiH u povodu godišnjice Dejtonskog sporazuma i na najbolji način objasnio suštinu sporazuma. A, suština Dejtonskog mirovnog sporazuma je, naglašavaju iz udruženja žrtava da se nije bavio uzrocima i posljedicama ratova koji su vođeni u bivšoj Jugoslaviji.

“Štite ratne zločince koji slobodno žive na njihovim teritorijima, negiraju genocid u Srebrenici, zabranjuju upotrebu bosanskog jezika a daju imena studentskih domova po imenima ratnih zločinaca, odaju im priznanja, nagrađuju ih i ponovo prijete preživjelim žrtvama, vodi se politika aparthejda (dvije škole pod jednim krovom). Današnja politika je slična ili skoro ista politikama koje su se vodile iz susjednih država devedesetih godina”, istaknuto je, te dodano:

Posljedice genocida su ostale trajne. Dejton to nije promijenio. Svaki dan nam se otima država, svaki dan se prepisuje gruntovno na one koji su počinili genocid. Žrtve žive u strahu, nemaju mogućnost da se vrate na svoja prijeratna ognjišta (nije ispoštovan aneks 7), nemaju zaštite, nemaju zakona na nivou države koji bi štitio, nema zakona protiv negiranja genocida i presuda Haškog suda. Stalno negiraju genocid i pred očima međunarodne zajednice, ponižavaju žrtve, bez sankcija, Srbija i Hrvatska sabotiraju progon zločinaca i to su uspjeli prenijeti i u BiH.

Upućen je poziv međunarodnoj zajednici da konačno počne zidati čvrste i stabilne zidove na temeljima sporazuma, tako sto će početi uklanjati uzroke i posljedice počinjenog genocida u BiH .

“Mi žrtve najbolje osjetimo takve politike i ponovo pozivamo sve vas, da putem OHR nametnete zakon o negiranju genocida u godini kada obilježavate 25 godina Dejtonskog sporazuma i u godini kada se navršilo 25 godina od genocida u Srebrenici.Bez povjerenja nema pomirenja. Žrtve su još uvijek žrtve a zločinci heroji”, zaključeno je u saopćenju.

Anadolu Agency

A. N.

Exit mobile version