Učenici oboljeli od tuberkuloze u dobrom opštem stanju

Novi Pazar – Sedam učenika novopazarske Gimnazije zaraženih tuberkulozom pluća sada su dobrog opšteg stanja i nalaze se na produženom kućnom liječenju, saopštili su iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje. Pregledom učenika te škole utvrđeno je da je širenje ove bolesti zaustavljeno, te da nije otkriven nijedan novooboleli đak, ili osoba koja je bila u kontaktu sa obolelima.

  
Svi učenici Novopazarske Gimnazije pregledani su zbog bojazni da bi još neko od njih, ko je bio u kontaktu sa oboljelima mogao biti zaražen tuberkulozom pluća. Efikasnim radom nadlježnih službi utvrđeno je da nema novooboljelih, te da je spriječeno širenje TBC među gimnazijalcima.
-Od kako je otkriven prvi slučaj tuberkuloze kod učenika trećeg razreda Gimnazije, 26. maja ove godine, Služba za plućne bolesti i tuberkulozu novopazarske Opšte bolnice pregledala je 556 učenika, a Institut za plućne bolesti iz Sremske Kamenice pregledao je njih 486. Podršku radu u suzbijanju tuberkuloze novopazarskom Zavodu za javno zdravlje dao je Institut za javno zdravlje Srbije “Batut”, ali i Ministarstvo zdravlja, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Šefadil Spahić.
Zavod za javno zdravlje Novi Pazar i dalje će pratiti situaciju, te će predložiti sve mjere kako da se problem sa brojem oboljelih od TBC u Novom Pazaru smanji. Sa početkom nove školske godine zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi organizovaće predavanja i tribine kako bi se kod đaka podigla svijest o zdravlju i higijeni. Od ministarstva zdravlja Republike Srbije Zavod za javno zdravlje zatražiće da se toj ustanovi kupi i mobilni rendgen aparat, obzirom na broj oboljelih od tuberkuloze u Novom Pazaru, koje je područje endemije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO