Naslovna Featured Istaknuto Učenici i ove godine učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

Učenici i ove godine učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

ucenici-i-ove-godine-ucestvuju-u-planiranju-lokalnog-budzeta

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)  i grad Novi Pazar omogućili su učenicima novopazarskih srednjih škola da, drugu godinu za redom, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada. Kao i prethodne godine, učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju. Predlozi sa najviše glasova biće poslati Gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2022. godinu.

Osim novopazarskih, učenici ukupno 40 škola iz osam lokalnih samouprava – Sremske Mitrovice, Sombora, Kragujevca, Raške, Dimitrovgrada, Mionice, kao i gradske opštine Stari grad u Beogradu – će biti neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo da je inicijativa za uključenje učenika u konsultacije o budžetu zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova i opština uz učešće više od 23,000 učenika. Uključenje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu. Lokalne samouprave koje sprovode ovu inicijativu su pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni i sigurni smo da će nastaviti da samostalno sprovode i šire ovu inicijativu u narednim godinama.” istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

“Ponosni smo na naše učenike što su prošle godine bili tako organizovani i vredni. Posebno zadovoljstvo za nas je kad projekti koji su baš oni želeli postanu stvarnost. Tako će biti i ove godine.Učešće mladih u procesima planiranja budžeta jedan je od najvažnijih od koraka u uključivanju građana u procese donošenja odluka. Radujemo se da vidimo koje će projekte izabrati ove godine.“, istakao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Inicijativa je započeta 2019. godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor pokrenuli uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Prethodne godine, inicijativa je, osim u Somboru, sprovedena i u Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru uz učešće oko 19,000 učenika. prethodnim godinama, na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika škola koje su učestvovale, a lokalne samouprave su u budžetima za 2019 i 2020. godinu opredelili sredstva za realizaciju izabranih projekata u vrednosti od preko 17.5 miliona dinara, među kojima su kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu, renoviranje školskih toaleta, nabavka opreme za slobodne aktivnosti učenika.

 

Senada Kalić

Podeli

Exit mobile version