Ubijena britanska zastupnica Jo Cox bila je posebno vezana za Srebrenicu, a ćerki je dala ime Lejla

  

Britanska zastupnica Jo Cox koja je preminula u petak usljed povreda koje je zadobila u utorak imala je posebne veze sa Bosnom i Hercegovinom.
Cox je u utorak najprije ubodena nožem, a potom upucana dva puta ispred biblioteke Birstall u sjevernoj Engleskoj. Preminula je u petak u bolnici. Nju je ubio muškarac po imenu Thomas Mair (52), kojem se trenutno sudi. 
Coy je bila glavna zagovornica za pomoć svim ljudima koji su ugroženi, a posebno djeci izbjeglicama iz Sirije. Svesrdno je podržala primanje i udomljavanje 3.000 sirijske djece. Osnovala je i dobrotvorno udruženje pri parlamentu da im se pomogne. Zaslužna je i za promjenu odnosa Velike Britanije prema Siriji, te je nagovorila i ostale parlamentarce da je podrže i izglasaju učešće ove zemlje u borbama protiv IDIL-a u Siriji. Tada je pokrenula grupu All Party Parliamentary Friends of Syria (Sve paralmentarne stranke prijatelji Sirije) kojom je predsjedavala. Otvoreno je prozvala Davida Camerona i Baracka Obamu kazavši da su veliko razočarenje zbog politike koju vode prema Siriji
Podržavala je i grupu Labour Friends of Palestine & the Middle East, te je pozivala na ukidanje blokade u pojasu Gaze. Protivila se vladinom zatvaranju i osuđivanju članova pokreta “Boycot, Divestment and Sanctions” koji je pozivao na bojkotovanje Izraela zbog napada na Palestinu.
Jo Cox je imala posebne veze i sa Bosnom i Hercegovinom, a svom je prvom djetetu, djevočici, dala bosansko ime prema žrtvi genocida koju je upoznala u Srebrenici.
Cox je u toku svog života bila uvijek na strani slabijih, podržavala je ljude Sirije, Sudana i Balkana, posjećivala je Srebrenicu, kao i držala kamp za djecu izbjeglice u jednom gradu u istočnoj Bosni gdje su bosanski Srbi i masakrirali oko 8.000 bosanskih muslimana 1995. godine, piše Balkan Insight.
Svom je prvom djetetu, djevojčici, dala ime Lejla. Iza sebe je ostavila muža i dvoje djece.
Njena smrt predstavlja veliki šok za javnost u Britaniji, gdje je tokom historije ubijeno jako malo političara. Uglavnom su krivci za incidente i tragedije takvog tipa bili irski nacionalisti koji su se zalagali za samostalnost Irske i prestanak britanske vladavine nad ovom zemljom.
Ubicu Jo Cox, Thomas Maira, rođenog u Škotskoj, komšije su opisivale kao pristojnog usamljenika. Prije nego je ubio Cox, povikao je “Stavi Veliku Britaniju na prvo mjesto!”, a na sudu je također ponovio: “Moje ime je smrt izdajicama, sloboda Velikoj Britaniji”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO