U VELIKOM STE PROBLEMU! Nađena baza podataka 400.000 građana Srbije – čija je?

Podaci više od 400.000 građana Srbije, sa JMBG, brojem lične karte, adresom, kućnim i mobilnim telefonom, našli su se na jednom javnom serveru, javlja TV N1.
N1 navodi i da uz te podatke uz na pojedinim mestima stoje i napomene koje ukazuju da su korišćeni u stranačke svrhe.
Kako je objavila ta regionalna televizija, te podatke otkrio je haker koji tvrdi da je pronašao tragove koji pokazuju ko i zašto koristi te podatke. 
Podaci su sortirani u 222 tabele iz gradova i sela širom Srbije, a u dokumentima su ispisane kolone koje se odnose na lične podatke, kao i napomene koje ukazuju na to da su podaci korišćeni u stranačke svrhe. 
Svi ovi podaci okačeni su na javni server koji ne koristi puno ljudi, ali teoretski, svako može da mu pristupi. Nakon što je dobio informaciju da je server neočekivano zagušen, jedan od korisnika koji je IT stručnjak, pogledao je o čemu se radi, navodi N1. 
“To nama originalno, bar meni, nije bilo ni zanimljivo u početku. Međutim, par dana kasnije, kad smo mi krenuli da kopamo po tome, da vidim šta se tu zapravo dešava i da probamo da dođemo do toga čije je to, pošto očito naše nije bilo, tu smo zaključili analizom da se tu nalaze kompletni podaci preko 400.000 građana”, rekao je sagovornik N1. 
Pored podataka građana koji su okačeni na server našla se i fascikla sa jednim imenom – s.micanovic, kao i zaštićena rezervna kopija i-mejlova te osobe, a mejl pripada pomoćniku predsednika opštine Savski venac Aleksandru Dujanoviću. 
Kako je rekao sagovornik N1, on je putem tog traga uspeo da hakuje pojedine mejlove od kojih su se neki odnosili na kapilarne glasove, a jedan upravo na korišćenje ove baze podataka. 
Dujanović je u pisanom odgovoru demantovao da ima veze s tim dokumentom. 
“Stvarno ne znam o čemu govorite. Ne bavim se tim stvarima. A pogotovo info baze, jer ne znam ni šta je to”, rekao je Dujanović za TV N1. 
U opštini Savski venac većinu čini Srpska napredna stranka, ali najveći broj napomena u tabelama ukazuje na to da ih je prikupljala Demokratska stranka, što sagovorniku N1 ukazuje na to da su ti podaci u nekom trenutku prešli u ruke drugog političkog tabora. 
“Po nekoj našoj verziji, i informacijama koje su dostupne nama – davnih dana je neka politička stranka krenula to da radi, međutim, to je preletelo u drugu političku stranku, verovatno u periodu kada se smenjivala vlast, gde je, opet po nekim našim zaključcima i analizama, dopunjeno sa JMBG-om i određenim napomenama”, naveo je izvor N1. 
U cilju zaštite podataka, N1 nije objavio adresu servera na kom se podaci nalaze. 
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za N1 da je za takvu bazu potrebna pažnja i tužilaštva i policije, ali da su neophodni i forenzičko kriminalistički metodi. 
Prema njegovim rečima, čak i ako bi bilo potpuno isključeno da je u pitanju neka službena baza, ili da je neki javni službenik učestovao u tome, moglo bi da se govori o ogromnom broju krivičnih dela i po privatnoj tužbi. 
Šabić je upozorio da su rizici krađe identiteta realni, a kako je dodao, poverenik nema ovlašćenja, ni resurse da se bavi ovakvim tipom slučaja. 
On je izrazio sumnju da će slučaj objavljivanja ličnih podataka biti razrešen i podsetio da je kompletna baza podataka od 5,2 miliona ljudi učinjena javnom, a da je prekršajni postupak koji je pokrenuo nedavno zastareo, dok krivični nikad nije pokrenut, iako je postojala krivična prijava.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO