Građanima Srbije i Turske uskoro će biti omogićeno da u Tursku, odnosno Srbiju ulaze samo s ličnom kartom, potvrdila je ministarica trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić. Rezultat je to prihvatanja prijedloga turskog ministra kulture i turizma Mehmeta Nurija Ersoja. Prijedlog je veoma dobro prihvaćen i na tome ćemo raditi u narednom periodu”, rekla je Matićeva novinarima nakon sastanka s Ersojem u Beogradu. Navodi da je podršku dao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
“Sada ćemo sa nadležnim institucijama, prije svega Ministarstvom vanjskih poslova, ali i Ministarstvom unutrašnjih poslova raditi na realizaciji ove ideje”, istakla je Matić. U prvih pet mjeseci ove godine za 49 posto je veći broj turista iz Turske u Srbiji, u odnosu na isti period prošle godine. Turski turisti posjećuju velike gradove Beograd, Novi Sad i Niš, ali i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do Novog Pazara.
Turski ministar Mehmet Nuri Ersoj ocijenio je da će, kada bude omogućeno putovanje samo s ličnom kartom, vazdušni saobraćaj između dvije zemlje postati intenzivniji, a na tome će ubrzano raditi, izjavio je Ersoj.

Lejla Lipa Gicić

Podeli