U svijetu registrovan najveći broj zaraženih u jednom danu od pojave pandemije

Svjetska zdravstvena organizacija /WHO/ registrovala je najveći broj zaraženih virusom korona u jednom danu, dok američki predsjednik Donald Trump predlaže da, kao znak normalizacije, godišnji samit G7 bude održan uz prisustvo svjetskih lidera.

WHO je saopćio da je juče registrovano više od 106.000 zaraženih što je najviše u jednom danu od pojave oboljenja u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je veliku zabrinutost zbog situacije u siromašnijim zemljama.

U proteklih nekoliko dana broj zaraženih u Južnoj Americi je u porastu i u pojedinim slučajevima zemlje su ponovo uvele restriktivne mjere, koje su ranije ublažene.

Brazil je najteže pogođen pandemijom, ali Peru, Meksiko i Čile registruju sve veći broj zaraženih.

Zvaničnici zdravstvenih službi Brazila registrovali su 1.179 preminulih u jednom danu, iako je predsjednik Jair Bolsonaro protiv uvođenja blokada koje opisuje kao nepotrebne zbog “malog gripa”.

Poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i Bolsonaro preporučuje upotrebu lijekova protiv malarije za liječenje virusa korona uprkos tome što rezultati istraživanja pokazuju da je to beskorisno i može biti opasno zbog propratnih pojava.

Trump koji je odlučan u namjeri da pokrene američku privredu naveo je juče da se zemlja “vraća nazad u svoju veličanstvenost” i objavio je da bi mogao da bude domaćin samita G7 umjesto virtuelnog susreta.

Iz kancelarije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona saopšteno je da će on prisustvovati samitu, ukoliko to zdravstvena situacija dozvoli dok je njemački kancelar Angela Merkel navela da će “sačekati kako bi vidjela šta će se desiti”.

(Vijesti.ba / SRNA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO