Naslovna COVID 19 U Štark areni popunjeni kapaciteti, nema mesta na kiseoniku

U Štark areni popunjeni kapaciteti, nema mesta na kiseoniku

u-stark-areni-popunjeni-kapaciteti,-nema-mesta-na-kiseoniku

BEOGRAD – Privremena kovid bolnica u Štark areni trenutno ima oko 490 pacijenata obolelih od kovida-19, dnevno se primi i otpusti oko 50 bolesnika i sva kiseonička mesta su popunjena, što predstavlja najveći problem, kaže glavni medicinski koordinator Arene dr Predrag Bogdanović.

On je za Tanjug rekao da je situacija u Areni teška, da je u poslednje dve nedelje kapacitet popunjen 100 odsto i da nema slobodnog mesta.

Bogdanović ukazuje da je Arena od 25. oktobra, od kada je drugi put u kovid sistemu, primila 1.750 kovid pacijenata, otpustila 1.260, od kojih je 1.115 pacijenata poslato na kućno lečenje.

Štark bolnica nema intezivnu negu, a Bogdanović ukazuje da se oko 10 odsto pacijenata, zbog težine kliničke slike, šalje u druge zdravstvene ustanove.

“Sada je najveći problem što nema više kiseoničkih mesta…”, kaže Bogdanović.

Ukazuje da se brojke menjaju iz minuta u minut u da je lečenje pacijenata u Areni sve komplikovanije.

O njima brine više od 20 civilnih zdravstvenih ustanova i dnevno 60 lekara i 100 medicinskih tehničara, koji rade u osmočasovnim smenama u crvenoj zoni, kaže Bogdanović i ističe da je njihov broj uvek nedovoljan.

“Rad sa pacijentima je težak, dve trećine pacijenata je na kiseoničnoj terapiji, ekipe vrlo često i duže od propisanog vremena ostaju u crvenoj zoni i ti medicinski radnici su zaista požrtvovani”, ističe on.

Najmlađi pacijent ima 21 godinu, a najstariji 94 godine i Bogdanović naglašava da su u Areni porodice sa obostranom upalom pluća i da su to uglavnom stariji pacijenti, koji imaju i pridružene bolesti, najčešće dijabetes.

“Imamo veliki broj gojaznih pacijenata kod kojih je lečenje jako komplikovano i klinička slika dosta teška”, upozorava Bogdanović.

Tokom jula i avgusta kada je Štark arena prvi put bila u kovid sistemu, na lečenju je bilo 434 pacijenata, a od 25. oktobra taj broj je četiri puta veći.

“Više puta se radi monitoring vitalnih parametara pacijenata, rad je naporan, ali za sada se uspeva u svemu”, poručuje Bogdanović i poziva građane da sprovode sve propisane epidemiološke mere, da izbegavaju kontakte i smanje pritisak na zdravstvo.

indeksonline.rs

Exit mobile version