Naslovna Featured Istaknuto U Srbiji se istražuju još 2 lokacije, kod Novog Pazara i Sjenice

U Srbiji se istražuju još 2 lokacije, kod Novog Pazara i Sjenice

u-srbiji-se-istrazuju-jos-2-lokacije,-kod-novog-pazara-i-sjenice

RAŠKA – Komisija za nestala lica Vlade Srbije istražuje informacije vezane za još dve lokacije na kojima bi se mogle nalaziti izmeštene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima osoba koje se vode kao nestale za vreme sukoba na KiM, dok će se na teritoriji KiM u narednim danima istražiti pet lokacija.

To su kazali danas predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli nakon obilaska lokaliteta Kiževak kod Raške gde je pronađena peta izmeštena grobnica na teritoriji centralne Srbije.

Odalović je kazao novinarima da su eksperti u više navrata obišli lokaciju kod Novog Pazara gde se pretpostavlja da je jedna od izmeštenih masovnih grobnica, a kada je reč o lokaciji kod Sjenice, kaže, da se radi o velikoj površini i da su razgovarali sa prištinskom delegacijom da se sa svedokom dodatno provere sve informacije kako bi uspeli približnije da odrede tačniju lokaciju.

Makoli je naveo da i na Kosovu postoje lokaliteti koji se sve vreme istražuju, a da se ta istraživanja baziraju na informacijama koje dobijaju od svedoka, ali i na zahtev Komisije Vlade Srbije.

Podsetio je da je ove godine, bez obzira, kako kaže, na situaciju sa kovidom, pronađeno posmrtnih ostataka devet osoba za koje još nije identifikacijom utvrđeno koje su nacionalnosti.

„U danima koji dolaze istražićemo pet lokacija na Kosovu. Dok se ne završi identifikacija posmrtnih ostataka nemoguće je reći kome oni pripadaju“, kazao je Makoli.

Dodao je da su posetili nekoliko lokacija na Kosovu i da je sada to u proceduri od autoriteta za ratne zločine.

Kada dobiju od Tužilaštva odobrenje, počeće da rade na tim lokacijama, dodaje.

„Dok imamo još uvek preko 1.600 nestalih osoba potreban je stalan angažman da se rasvetle njihove sudbine“, naveo je Makoli.

indeksonline.rs

Exit mobile version