U Srbiji godišnje od raka dojke umre 1.600 žena

U Srbiji obeležen nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Statistika kaže da je Srbija po smrtnosti od ove bolesti na poražavajućem drugom mestu u Evropi.

Rak dojke izlečiv je u 90 odsto slučajeva, ukoliko se otkrije na vreme, pa lekari insistiraju na značaju redovnih i preventivnih pregleda.

Sanja Pavlović je na pregled dojki otišla preventino. U tom trenutku se osećala potpuno zdravo.

“U našem vrtiću smo dobili informaciju da se rade skrining pregledi u našem Domu zdravlja. Ja sam se tako dobrovoljno prijavila, jer pre toga, a verovatno ni posle toga, ne bih dovoljno vremena odvojila”, kaže Sanja Pavlović.

Sanja je imala sreće da joj je rak otkriju u ranoj fazi, pa je uspešno operisana u januaru ove godine na Institutu za onkologiju. U Srbiji 1.600 žena godišnje rak dojke otkrije prekasno da bi preživele. Ipak, odziv na preventivne preglede je i dalje nizak.

“Da bi efekat ovakvih pregleda imao značaja za smanjenje stope obolevanja i smrtnosti, obuhvat mora da bude 75 odsto. Dokle smo mi stigli? Do 20, 24 zavisno od opštine do opštine”, navodi koordinator skrininga za teritoriju Beograda Nevenka Pavlović.

Zadatak da poprave statistiku imaju Domovi zdravlja. Zaduženi su da pozivaju žene na preventivne preglede.

“Ne treba ostaviti mogućnost da građani dolaze na pregled ukoliko se sete, već treba napraviti iskorak ka stanovništvu i pozivati određenom dinamikom”, smatra šef kancelarije za skrining raka Verica Jovanović.

Tim pre što će se prema procenama Svetske zdravstvene organizacije broj obolelih od malignih bolesti do 2030. udvostručiti.

Druga strana ovog problema, na kojoj Srbija još treba da radi, je opremljenost zdravstvenih ustanova i obrazovanost lekarskog kadra za rano otkrivanje malignih bolesti.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO