U slovačkom parlamentu zakon o zabrani izgradnje džamija

497

Opoziciona stranka “Mi smo porodica” podnela je slovačkom parlamentu predlog zakona o zabrani izgradnje džamija u Slovačkoj, iako je u toj zemlji malobrojna zajednica muslimana dobro integrisana a ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak nedavno im je odao priznanje da bi takve muslimane svaka evropska zemlja poželela.

“Podneo sam Narodnoj skupštini predlog Zakona o zabrani izgradnje džamija u Slovačkoj. Želimo da pomognemo ljudima u Slovačkoj da i dalje vode bezbedan život. Džamije predstavljaju bezbednosni rizik. Ubeđen sam da je rizik tako veliki da bi Slovačka trebalo da preduzme taj korak”, kazao je potpredsednik stranke Milan Krajnjak.

Zakon koji bi Slovačku pretvorio u jedinu zemlju u Evropi gde je zabranjeno graditi džamije sastoji se pre svega u izmenama građevinskog zakona kojima bi se definisala “verska građevina” a pravo na verske građevine imale bi samo registrovane verske zajednice.

Budući da je uprkos vetu predsednika Andreja Kiske stupio na snagu novi pooštreni Zakon o verskim zajednicama, po kom je za registraciju od februara neophodno da ima 50.000 vernika, Islamska zajednica u Slovačkoj od svega 5.000 ljudi ne bi imala uopšte pravo na verske građevine, pa ni na džamije.

Predlog da Slovačka postane jedina evropska zemlja u kojoj je zakonom zabranjena izgradnja džamija samo je jedan u nizu zakona uperenih protiv muslimana otkako je izbila migracijska kriza.

Nakon pooštravanja uslova za registrovanje verskih zajednica, ekstremistička desničarska parlamentarna Narodna stranka Naša Slovačka najavila predlog zakona o zabrani burke, iako među slovačkim muslimanima ne postoji nijedna jedina vernica koja koristi tu tipično tradicionalno avganistansku odeću, stranu ostalim muslimanima, da sakrije lice.

“Jačanje atmosfere straha, stvaranje veštačkih pretnji i označavanje muslimana za teroriste a džamija za legla terorizma je krajnje neodgovorno i tera vodu na mlin raznih ekstremista koji verbalno prete muslimanima a fizički napađu žene i decu”, reagovala je na predlog zabrane izgradnje džamija Islamska zajednica u Slovačkoj, javlja slovački portal Topky.sk.

izvor: N1