Naslovna Featured Istaknuto U selu Polokce održana radionica o azijskoj voćnoj mušici i zaštiti od...

U selu Polokce održana radionica o azijskoj voćnoj mušici i zaštiti od nje

u-selu-polokce-odrzana-radionica-o-azijskoj-vocnoj-musici-i-zastiti-od-nje

U selu Polokce održana je radionica u organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe o azijskoj voćnoj mušici. Poljoprivrednicima je I praktično prikazan način prikaz postavljanja klopki za masovno izlovljavanje te štetočine.

Azijska voćna mušica je štetočina koja ima širok spektar domaćina, a najveće štete nanosi jagodastom, koštičavom voću i vinovoj lozi. Na radionici u selu Polokce, koja je organizovana prema Uredbi rada godišnjeg programa savetodavnih poslova u ovoj godini, savetodavac za Zaštitu bilja Tanja Mihajlović upoznala je poljoprivrednike o azijskoj voćnoj mušici. Ona je I na praktičan način pokazala i kako mogu postaviti klopke za izlovljavanje te štetočine.

Ogledi, ali I ovakve radionice su za poljoprivrednike od velikog značaja, jer uče nešto novo. Kako kažu saveti im pomažu da budu uspešniji na svom imanjima. Rasko Alimpijević isključivo živi od poljoprivrede, na svom gadinstvu gaji voće, ali se bavi I stočarskom proizvodnjom, te se trudi da obavlja sve poslove u skladu sa stručnim savetima.

Ovakve klopke su postavljene I u Belim vodama kod borovnice I u selu Miščiće kod malina. Dosadašnji rezultati su pokazali da voćari za sada mogu biti mirni, jer u uzorcima nije izlovana azijska voćna mušica, ali stručnjaci savetuju da ipak trebaju biti oprezni.

Radionici su prisustvovali i ostali savetodavci, pa je ovo bila prilika da poljoprivrednici pitaju, reše sve probleme i nedoumice i u ostalim poljoprivrednim granama.

Exit mobile version