U SDP-u održana tribina “Multikulturalizam između nacionalizma i ekstremizma”

U prostorijama Sandžačke demokratske partije održana je tribina “Multikulturalizam između nacionalizma i ekstremizma”. Na veoma posećenoj tribini su govorili predsednik SDP-a Samir Lekić, politikolog i sociolog iz Sarajeva prof. dr Šaćir Filandra kao i politikolog i član SUBNOR-a Beograd Aleksandar Đenić.

Prvi čovek Sdp-a Samir Lekić istakao je zadovoljstvo zbog ogromnog interesovanja Novopazaraca za ovu tribinu.

“Ovo su teme koje su važne za ceo prostor Balkana. Gosti su izuzetne ličnosti od kojih smo mogli dosta da naučimo ali i da se podsetimo svih vrednosti koje baštini SDP.
Zašto baš ova tema? Naša želja kao ljudi koji vode SDP je da počnemo sa setom različitih okupljanja na kojima ćemo da razgovaramo o bitnim temama za naše društvo. Jedna od najosnovnijih vrednosti je multikulturalizam kojim želimo da se borimo protiv nacionalizma i ekstremizma i čuli ste da smo jedna od retkih oaza u regionu gde uspevamo da živimo u miru i slozi. Da nije SDP-a pitanje je ko bi govorio i radio na očuvanju multikulturalizma kao najviše vrednosti našeg društva” -rekao je između ostalog Lekić.

Politikolog iz Beograda Aleksandar Đenić govorio je o savremenom nacionalizmu i ekstremizmu i njihovim posledicama na multikulturalnost.

“Patriotizam je dobra i pozitivna stvar. Nacionalizam je već problematičan jer lako može da sklizne u ekstremizam, šovinizam i ostale radikalne pojave. Treba se čuvati ovakvih stvari a Novi Pazar je primer da se multikulturalizam može očuvati i u ovim teškim globalnim dešavanjima” -kazao je Denić.

Politikolog I sociolog prof. dr Šaćir Filandra govorio je o brojnim izazovima multikulturalnih društava.

“Primetio sam da je u ovom trenutku na snazi duboka moralna kriza savremenih društava. Pogledajte šta se dešava u Gazi i kako niko ne reaguje. Šta se dešava sa institucijama, one postoje ali ne reaguju. Svet postaje rizičan, ulazimo u epohu rizika. Sve je moguće jer ne postoji nikakva unutrašnja moralna koordinacija. Ovaj vaš prostor je još uvek uspeo nekako da očuva ovaj multikulturalizam i to je dobro ali na njemu mora da se radi, kako bi i dalje opstajao” – rekao je između ostalog Filandra.

Tribini su prisustvovali najviši funkcioneri SDP-a, među kojima narodni poslanik Muamer Bačevac, državni sekretar u Ministarstvu prosvete Jasmin Hodžić, gradonačelnik Nihat Biševac te veliki broj članova i pristalica SDP-a ali i zainteresovanih građana Novog Pazara.

K.R.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO