U Sarajevu održana premijera filma “Alija, posljednji bedem islama”: Branio je islam ali i demokratiju

Televizijski dokumentarni film “Alija, posljednji bedem islama” premijerno je prikazan danas u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu povodom 14. godišnjice smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Realizaciju su podržali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, ali i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je očiglednim da ima još mnoga toga neispričanog o Aliji Izetbegoviću, te da se trenutno provode četiri projekta koja se odnose na život njegovog oca.

Zahvalio je svima koji se sjećaju Alije Izetbegovića i koji ulažu sredstva i napor kako bi snimali filmove o njemu.

“Zanimljivo je da se Alijom Izetbegovićem bave više stranci, nego domaći. Borba jednog naroda se svodi na nekoliko simbola”, naglasio je Izetbegović te dodao da je upravo Alija Izetbegović jedan od tih simbola u borbi BiH.

Kazao je da to na neki način pokazuje i odnos bh. građana prema toj borbi, kao i težnju da se ispita šta se dešavalo u tom periodu.

“U BiH nije snimljen nijedan film o herojima, jer naši kinematografi, režiseri i scenaristi nisu prepoznali da postoji heroj koji je branio BiH. Ne možete ne primijetiti jednu takvu komponentu bez koje ne bi bilo mira”, dodao je.

Nada se da će jednoga dana biti vraćen ponos i dignitet BiH te da će se zabilježiti koji su je ljudi odbranili.

Govoreći o imenu filma “Alija, posljednji bedem islama”, Izetbegović je kazao da je malo pretenciozan i jednodimenzionalan.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za odbranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokratiju, slobodu, uvođenje višepartijskog sistema te odbranu multietične supstance u BiH”, zaključio je Bakir Izetbegović.

Režiser filma Omer Erdogan podvlači da je danas dan sjećanja na predsjednika Aliju Izetbegovića, na godišnjicu njegove smrti, te da mu svi okupljeni upućuju iskrene dove za njegovu dušu.

Projekciji filma prethodio je prijem Ambasade Republike Turske u BiH kojem su prisustvovali predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života BiH te diplomatskog kora, kao i poslanici turskog parlamenta i načelnici općina u Turskoj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO