U SAD-u usvojen nacrt zakona usmjeren protiv Turske!

Odbor za vanjske odnose Predstavničkog doma američkog Kongresa izglasao je nacrt zakona usmjeren protiv Turske, koji predviđa da hrišćanska imovina u Turskoj i Turskoj Republici Sjeverni Kipar bude pod monitoringom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.
Glasanje o nacrtu zakona o hrišćanskoj imovini u Turskoj, pod brojem 4347 i naslovom “Zakon o odgovornosti prema hrišćanskim crkvama u Turskoj”, u američkom Kongresu bilo je planirano za prošlu sedmicu, a odgođeno je do daljnjeg zbog krize u Mosulu. Kao rezultat intezivnog pritiska armenske dijaspore, nacrt zakona je juče ponovo stavljen na razmatranje u Kongresu.  Glasanje o prijedlogu zakona obavljeno je u radnoj zgradi Kogresa u Rayburnu, poimeničnim izjašnjavanjem, prilikom čega je isti usvojen većinom glasova.  Osim glasanja, nije održano nikakvo posebno zasjedanje.
“Pozitivni koraci su zanemareni”
Dok je većina članova Odbora podržala nacrt zakona, zastupnik Demokratske stranke Gerald Connolly i zastupnik iz New Yorka Gregory Meeks oštrim su tonom kritikovali prijedlog zakona. Navodeći da tekst u formi kojoj je napisan ne oslikava prijateljstvo sa bliskim i pouzdanim NATO saveznikom Turskom, Connolly je istakao da su u nacrtu zakona zanemaren pozitivni koraci koje je Turska poduzela po pitanju vjerske imovine u posljednje vrijeme.
“Usvajanje ovog nacrta zakona, u vrijeme kada nam očuvanje strateškog zajedništva sa Turskom treba biti prioritet, prouzrokovaće narušavanje naših odnosa sa Turskom. Prihvatajući više od milion ljudi koji su bježeći pred ratom u Siriji potražili utočište u Turskoj, Turska je odigrala vrlo važnu i neočekivanu ulogu u humanitarnoj krizi u regionu. Izolirati Tursku, pouzdanog i vrijednog partnera u sigurnosnim pitanjima u regionu i ujedno demokratsku zemlju sa većinskim muslimanskim stanovništvom, dok Irak sve više zahvata nasilje, nije odgovarajući potez za stabilnost regiona”, rekao je Connelly. Connelly je osim toga ponudio izmjenu prijedloga zakona, međutim, Odbor je tokom glasanja odbio njegov prijedlog.
S druge strane, prijedlog zakona koji je predložio predsjednik Odbora za vanjske odnose Doma predstavnika, zastupnik iz reda Republikanske stranke, Ed Royce, teško tereti Tursku za oduzimanje hrišćanske imovine. Ne očekuje se da ce nacrt zakona usvojen od strane Odbora, koji se sastoji od 24 člana iz Republikanske stranke i 21 iz Demokratske stranke, napredovati u zakonodavnom procesu.
Nacrt zakona treba biti odobren od strane oba doma Kongresa, Predstavničkog i Senata. Nacrt nije obavezujući za Tursku i ima simbolično značenje.
Ukoliko nacrt zakona bude izglasan i stupi na snagu, američki ministar vanjskih poslova ce do 2021. godine morati da podnese izvještaj odborima za vanjske odnose Doma predstavnika i Senata.
izvor:TRT
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO