U SAD skoro pola miliona umrlih od kovida-19

VAŠINGTON – Broj umrlih od kovida-19 u Sjedinjenim američkim državama dostigao je skoro pola miliona, što je skoro jednako broju stradalih Amerikanaca u Drugom svetskom ratu, Korejskom ratu i Vijetnamskom ratu zajedno.

Vrhunski zdravstveni istraživači kažu da je teško zamisliti Amerikanca koji nije izgubio nekog rodjaka ili ne zna nekoga ko je umro tokom pandemije.

Stručnjaci upozoravaju da će u narednih nekoliko meseci virus odneti još najmanje 100.000 života, uprkos masovnoj kampanji za vakcinaciju.

U drugim trenucima istorijskog gubitka, poput terorističkog napada 11. septembra, Amerikanci su se okupili kako bi se suprotstavili krizi i utešili preživele, ali ovog puta nacija je duboko podeljena, rekla je za Asošijeted pres Dona Šurman koja je savetovala porodice stradalih ;u terorističkim napadima, prirodnim katastrofama i pucnjavama u školama.

Veliki broj porodica se suočava sa smrću, ozbiljnom bolešću i finansijskim poteškoćama, a mnoge su prepuštene same sebi i čak nisu u stanju ni da sahrane umrle članove.

Poslednjih nedelja smrtnost od virusa pala je sa više od 4.000 u januaru na manje od 1.900 u proseku dnevno.

Ipak, skoro pola miliona umrlih, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, što je više od broja stanovnika Majamija ili Kanzas Sitija, broj je koji je daleko premašio ranije projekcije, koje su uzele u obzir da će savezne i državne vlade doneti sveobuhvatne i održive mere kojih će se Amerikanci prodržavati.

Umesto toga, pritisak za ponovo otvaranje ekonomije i nepridržavanje mera socijalnog distanciranja i nošenja maski od strane velikog broja gradjana, podstakli su brzo širenje virusa i ogroman broj žrtava.

indeksonline.rs/Beta/AP

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO