Naslovna Sandžak Rožaje U ROŽAJAMA SE REALIZUJU VIŠEMILIONSKI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

U ROŽAJAMA SE REALIZUJU VIŠEMILIONSKI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

Zahvaljujući prije svega investicijama koje se finasiraju iz državnog budžeta, posredstvom Direkcije javnih radova i Direkcije za saobraćaj, područje rožajske opštine ovoga ljeta liči na veliko radilište.

Prema riječima direktora Direkcije javnih radova Almera Kalača, kroz program te direkcije, samo u ovoj godini su planirane investicije vrijedne preko 3,5 miliona eura dok će za one investicije koje će biti realizovane fazno, do kraja 2020.godine biti utrošeno nekoliko desetina miliona eura.

ULAGANJE U HAJLA-ŠTEDIM-RUSOLIJA 20 MILIONA EURA

“Najvažnija investicija koja je u fazi realizacije je izgradnja puta do planine Štedim, čime se stvaraju uslovi za početak izgradnje žičare i drugih objekata za budući turistički centar na tom području, čija je vrijednost preko 20 miliona eura. Riječ je o projektu koji prestavlja ozbiljnu razvojnu šansu Rožaja u oblasti turizma kao i stvaranje uslova za zapošljavanje velikog broja radnika”, naveo je Kalač.

U TOKU IZGRADNJA VODOVODA ĆOSOVSKO VRELO KAO I VODOVOD ZA SELO RADETINA

U toku je realizacija još nekoliko važnih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture i vodosnadbijevanja seoskog područja, čijom izgradnjom se, naglasio je Kalač, stvaraju uslovi za kvalitetniji život na ovom području.
“U toku je tender za zadnju fazu vodovoda Ćosovsko vrelo, koji napaja veliki broj sela sa pitkom vodom kao i za vodovod za selo Radetina. Njihovom izgradnjom će se riješiti višedecenijski problem vodosnadbijevanja i stvoriti uslovi za razvoj poljoprivrede i stočarstva u tom kraju.

USKORO POČINJE IZGRADNJA PUTA ZA HURIJE

Radi se i na lokalnoj saobraćajnoj infrastrukturi. Uskoro treba da počne izgradnja puta za Hurije koji na granici da bude gradska saobraćajnica tako da će se raditi u punom kapacitetu odnosno po važećim standardima. Tu je i izgradnja lokalnog puta Gojčin potok do seoskog groblja u dužini od 500 metara.

REKONSTRUKCIJA OSNOVNE ŠKOLE U KALAČAMA, IZGRADNA VRTIĆA KAO I KAO I SPORTSKOG POLIGONA ZA OŠ BUKOVICA

U toku su i radovi na rekonstrukcija osnovne škole u Kalačama sa izgradnjom kotlovskog postrojenja i jednom prostorijom za predškolsko obrazovanje kao i izgradnji sporskog poligona kod OŠ Bukovica”, rekao je Kalač.
Kazao da je izvjesno da će ove godine početi izgradnja kanalizacionog kolektora sa sistemom za prečišćavanje otpadnih voda, projekta vrijednog preko osam miliona eura koji će se finasirati iz EU fondova.

USKORO POČINJE JE PRVA FAZA IZGRADNJE KOLEKTORA ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

“Uskoro treba da počne izgradnja obaloutvrda u kojima će biti ugrađene odvodne cijevi za prikuplanje otpadnih voda, odnosno za budući koektor što praktično prestavlja prvu fazu te investicije za koju je uradjen projekat. Eksproprijacija zemljišta je završena tako da ubrzo predstoji raspisivanje tendera i početak radova”, rekao je Kalač.

NASTAVLJENA IZGRADNJA GRADSKE TRŽNICE VRIJEDNOST INVESTICIJE 900 HILJADA EURA

On je izrazio zadovoljstvo da su konačno otklonjeni propusti u projektnoj dokumentaciji zbog kojih je izgradnja gradske tržnice kasnila više od mjesec i po dana.
“Ovih dan su počeli radovi na toj investiciji vrijednoj gotovo 900.000 eura,čijom izgradnjom će se stvoriti potrebni higijenski i sanitarni uslovi za gradsku tržnici ali i za otvaranje 20-tak radnih mjesta. Zadovoljni smo dinamikom radova i očekujemo da se ispoštuje predvidjeni rok završetka koji je planiran za april naredne godine”, rekao je Kalač.
Kasni gradnja vrtića i fiskulturnih sala.

RADIĆE SE NOVI GRADSKI VRTIĆ, VRIJEDNOST INVESTICIJE 1.350.000 EURA

On je kazao da se, nažalost, još uvijek kasni sa početkom izgradnje objekta dječijeg vrtića i fiskulturne sale za dvije rožajske srednje škole.
“Razlog za kašnjenje izgradnje dječijeg vrtića je administrativne prirode i to pitanje se ovih dana rješava.Radi se o kapitalnom projektu za ovu opštinu vrijednom oko 1.350.000 eura, čijom se izgradnjom rješava veoma ozbiljan problem nedostatka prostoraza predškolsko obrazovanje, budući da Rožaje za sada ima samo jedan vrtić.

IZGRADNJA SAVREMENE FISKULTURNE SALE KOD GIMNAZIJE “30.SEPTEMBAR”

I kada je u pitanju izgradnja fiskulturne sale za gimnaziju i SSŠ, problem je u nepoštovanju rokova za izradu projektne dokumentacije. Nažalost, sa projektanskom firmom koja je radila taj projekat, bili smo primorani da raskinemo ugovor zbog nepoštovanja rokova i drugih propusta, što će značajno odložiti početak izgradnje tog objekta vrijednog oko 450.000 eura, čime bi Rožaje, dobilo još jednu mini dvoranu odnosno sporski objekat koji bi bio izgradjen po FIBA standardima. Mi, naravno nijesmo odustali od njegove izgradnje ali će ona značajno kasniti u odnosu na ranije planove”, rekao je Kalač.

Prvi čovjek Direkcije javnih radova je kazao da je ukupna vrijednost planiranih projekata za rožajsku opštinu koji treba da se realizuju u ovoj godini oko 3,7 miliona a da će one investicije koje će se raditi u fazama i čiji je planirani rok završetka do 2020.godine, koštati nekoliko desetina miliona eura.

ZAOBILAZNICA – INVESTICIJA OD 20 MILONA EURA

Inače, pored investicija koje se realizuju kroz program Direkcije javnih radova,u ovoj opštini je u toku i izgradnja druge faze saobraćajne obilaznice grada projekta vrijednog preko 20 miliona eura.

RCG

Exit mobile version