U rodnom gradu Majlinde Kelmendi

Građani Peći govore o džudašici Majlindi Kelmendi, njihovoj sugrađanki koja je osvojila zlato na Olimpijadi u Riju.

Soba olimpijske prvakinje Majlinde Kelmendi puna je medalja, a porodica odavno ponosna. Kažu Majlinda je godinama čekala da Kosovo dobije pravo da učestvuje na olimpijskim igrama uprkos brojnim ponudama da nastupa za druge države, izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj iz Peći, Mejlindinog rodnog grada.

„Ova sedmica je bila duga, sve vrijeme smo mislili šta će se desiti. Napokon smo ostvarili pobjedu za koju su Majljinda i njen trener Toni radili i trenirali posljednje četiri godine. Ne mogu opisati radost cijele porodice i cijelog albanskog naroda“, kaže Ismet Kelmendi, Majlindin otac.     

Na dvostruku svjetsku prvakinju, koja je nosila zastavu Kosova na otvaranju Olimpijskih igara su ponosni i sugrađani.

„Od samog početka karijere Majlinda je pomogla kosovskom sportu kako bi kosovski sportisti izašli iz izolacije. Dokazala je da i Kosovo ima dobre sportiste koji mogu postići vrhunske rezultate“, kaže Ramiz Beganaj.

Majlinda kao inspiracija

„Svi smo veoma ponosni na nju, ovom pobjedom ona je doprinijela i poboljšanju ugleda Kosova, ali je Kosovske institucije trebaju podržati mnogo više. Svi smo sretni“, dodaje njegov sugrađanin Sali Osmanaj.

Toska Luka kaže: „Svi smo ponosni, kada hodam ulicama čini mi se da hodam zajedno s Majlindom“, a Rexhep Bogu predlaže da se za olimpijsku prvakinju organizira poseban doček „počevši od njenog naselja, rodnog grada i cijele zemlje“.

„Ako neko na Kosovu zaslužuje veličanstven doček onda je to velika Majlinda“, kaže Luka.

Dvorana u kojoj je počela trenirati kada je imala osam godina i sada je puna mladih kojima je odavno inspiracija.

„Sigurno da nas Majlinda inspiriše, ne samo mene nego i sve mlade koje se bave ovim sportom. Kosovo ovo godine po prvi put učestvuje u olimpijskim igrama a Majlinda je uspela da osvoji zlatnu medalju. To je veliko postignuće koja inspiriše sve nas.“, kaže džudašica Flaka Loxha.  

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO