Naslovna COVID 19 U regionu povećan broj slučajeva korona virusa

U regionu povećan broj slučajeva korona virusa

u-regionu-povecan-broj-slucajeva-korona-virusa

ZAGREB/SARAJEVO/LJUBLJANA – U regionu raste broj slučajeva virusa kovid-19, a rekordni brojevi beleže se u skoro svim zemljama u okruženju.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da zvanično drugi talas ili treći pik još nije počeo, a još ne može da se predvidi šta će se desiti kada dođe do mešanja virusa kovid-19 i sezonskog gripa.

Zemlje u okruženju bore se sa sve većim brojem slučajeva.

U Sloveniji je u prethodnih 24 časa registrovano 387 slučajeva korona virusa, što je novi rekord od početka epidemije u toj zemlji, a testirano je 3.665 osoba.

Prvi put stopa pozitivnih slučajeva viša je od 10 procenata, a za poslednja 24 sata preminula je jedna osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 160.

U Sloveniji je zabeležen i rekordan broj hospitalizovanih pacijenata – 131 što je najviše do sada.

U Hrvatskoj je zabeležen takođe rekordan broj slučajeva – 542, što je najveći broj od početka pandemije, a na osnovu urađenih 5.939 testova.

Na bolničkom lečenju nalazi se 361 pacijentaod kojih je 27 na respiratorima.

U BiH je takođe potvrđeno rekordnih 453 slučajeva u jednom danu, na osnovu 2.288 testova.

Od tog broja u Federaciji BiH je potvrđeno 296, a u Republici Srpskoj 155 pozitivnih slučajeva.

Sve veći broj obolelih je i u Mađarskoj gde je za poslednja 24 sata virus otkriven kod 932 osobe, dok je preminula 21 osoba, što je najviše preminulih u jednom danu od početka pandemije.

Takođe, u Rumuniji, koja je od početka pandemije bila prva u regionu po broju slučajeva, takođe raste broj zaraženih, a u jednom danu potvrđeno je novih 3.130 slučajeva.

U toj zemlji obavlja se i najveći broj testiranja, pa je u poslednjih 24 sata testirano 31.191 osoba, ukupno dva miliona i 598.262.

Osim u regionu, raste i broj pacijenata u brojnim evropskim zemljama – Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj koja je do skoro imala najnižu stopu oboljevanja, ali i u ostatku Evrope.

indeksonline.rs

Exit mobile version